Så vet du om du dricker tillräckligt i värmen!

Så vet du om du dricker tillräckligt i värmen!

Vi är mitt i sommaren och även i Sverige kan det bli riktigt varmt. Vår vuxna kropp består av ca 65% vatten. Därför är det viktigt att ständigt vattna sig själv. Tänk dig själv hur en gräsmatta ser ut om den inte vattnas! Och då kan du förstå hur din kropp ser ut när du inte får i dig tillräckligt med vatten, brun/beige.

Vätskebrist sänker ditt fokus och prestation markant redan efter 5% brist. Ett glas vatten för lite kan vara skillnaden mellan att ta medalj som bli sist i en final. För elitidrottare, som för dig, en varm sommardag är vätska helt enkelt viktigare än andra dagar. Därför är det bra att du håller koll på din urin för att veta vätsketillståndet. Ljust gult är vad du önskar se.

Varför du förlorar mer vätska under sommaren är för att du i värmen behöver hålla kroppstemperaturen nere. Din kropps sätt att göra detta på är genom att öppna sina porer och släppa ut vätska, ditt svett. Vid avdunstningen av svetten kyls din kropp ner.

Men hur vet du hur mycket vätska du skall dricka under en dag?!
30 ml vätska per kilo kroppsvikt är en bra riktlinje att utgå ifrån. Om vi tar en person som väger 78 kg handlar det om 2 340 ml (2,4 liter). Tränar man mycket kan man räkna med 40 ml istället. Viktigt är även att dricka jämt fördelat över dagen samt lite mer inför, under och efter träning.

Tänk på att vid höga temperaturer svettas du mer då behöver du därför öka vätskeintaget. Vid extrem värme eller träning i över 20 graders värme behöver du även tillföra vätskeersättning för att återställa vätske- och saltbalansen i kroppen.

Vid löpning längre än 5 km kan det även vara bra att ha med sig vätska och inta ca 1 dl varje kvart.

Ut och njut av sol och värme och fyll på med vatten då och då!