Bristning – åtgärder och rehab första veckorna

Bristning – åtgärder och rehab första veckorna

I lördagens inslag berättade landslagssjukgymnasten Linda om vad som sker vid en bristning samt hur du bör hantera skadan i akutläge.

Nu är det dags att gå igenom tre övningar för både vaden och baklåret som du kan starta med redan 1- 2 dagar efter bristningen, rehabfas 1. Avlastad rörelseträning är det första steget du tar mot rehabiliteringen av bristningen och är ofarligt just för att du inte har någon belastning på benet. Meningen med att genomföra detta är att se till att muskeln inte stelnar samt för att börja få bort svullnaden som orsakats av bristningen.

Här kommer Lindas topp tre övningar för att komma igång med rehabiliteringen av din bristning första veckorna:

Vaden

1 & 2

3

Baklåret

1

2

3

 

För att komma vidare med din rehabilitering efter en bristning (rehabfas 2) rekommenderar vi alltid att du besöker en sjukgymnast. Anledningen till detta är att en bristning kan utvecklas på så många olika sätt att sjukgymnastens expertis är att föredra för en snabbare och effektivare återhämtning. Har du ingen att vända dig till rekommenderar vi de bästa sjukgymnasterna på Idrottsmedicinska Kliniken Bosön. De hjälper alla, från motionärer till världsstjärnor!