Samspelet mellan pelvis (bäckenbenet) och bålen är minst lika viktig som den mellan fot-, knä- och höftled i jakten på den ergonomiska löpsteget. Det som gör detta samspel lite klurigare är att du exempelvis kan vara stark i magmusklerna utan att vara stark i magen.
Hur går det ihop undrar du nu?!
Låt oss försöka förklara detta lite mer pedagogiskt för dig. Magmusklerna, ”tvättbrädan”, är något vi alla har fast olika synligt och olika stark. Jämför din rippade och starka tvättbräda med en ljusknapp. Du kan tända och släcka ljuset med brädan men du kan inte dimra ljuset. Dimmern, i detta fall, motsvarar alla små magmuskler och senor runt om magen som mer eller mindre slås ut när man kör för tung magträning och därför får de aldrig utvecklas vid enbart sådan träning. Det viktigaste att få till en funktionell magmuskulatur än en rippad tvättbräda, men självklart är det upp till dig att ta det beslutet.
Med andra ord så behöver vi alla få in bålkontrollsträning så både knapp och dimmer får vara med. För dem tillsammans med pelvis utgör en viktig roll för en bra hållning till vardags som i löpningen.
Övningen pelviskontroll är en utmärkt övning för att hitta det samspelet.
Klicka här för att se vår video om hur du lär dig samspelet mellan bålen och pelvis.
När du ligger på rygg som i övningen eller bara står rakt upp och ner och leker med att svanka samt hitta förspänningen i bålen kommer du se/märka att pelvis skjuts fram och tillbaka per automatik samt rumpan aktiveras och slappnar av som följdeffekt. Likaså att revbenen ”åker in och ut ur kroppen” per automatik i samband med detta.
Dags att experimentera lite. Stå på valfritt ben och svanka samtidigt som någon puttar på dig lite lät. Gör nu samma sak fast med förspänning i bålen som vi just övat på med pelviskontroll övningen. Vad blir skillnaden?!
Tänk nu att du lär dig kontrollera detta när du springer, det kommer troligen göra en del skillnad i löpsteget. Framförallt kommer det hjälpa dig att hitta det ergonomiska löpsteget som i sin tur hjälper dig att hålla dig från onödiga överbelastningsskador!
Lägg till övningen pelviskontroll stående så har du ett komplett pelviskontrollspass att avsluta löprundan med.
Comments are closed