Falsk ischias – förebyggande, åtgärder och rehab

Falsk ischias – förebyggande, åtgärder och rehab

I lördagens inslag berättade landslagssjukgymnasten Linda om falsk ischias och de vanligaste orsakerna bakom. Idag är det dags att gå igenom Lindas övningstips för att förebygga samt åtgärda problemet.

Här nedan kommer Lindas förslag på övningar för att förebygga och åtgärda falsk ischias. Om vi börjar från början så är det oftast piriformis muskeln i rumpan som är orsaken och när väl smärtan är där behöver du få muskeln att slappna av. En bra övning för det är att punktmarkera piriformis med hjälp av hårdare boll.

Sen gäller det att du får upp rörligheten i rumpan för att hindra det från att komma tillbaks, en speciell bra övning för just rörligheten i piriformis är denna variant.

Sist men inte minst är det bra att du har en god rörlighet i dina höftböjare då det underlättar för din rumpas arbete då höftböjarna är dina gluteers antagonist.

Får du inte ordning på din flaska ischias trots ovan tips, tveka inte att kontakta en sjukgymnast/fysioterapeut. Har du ingen att vända dig till rekommenderar vi de bästa sjukgymnasterna på Idrottsmedicinska Kliniken Bosön. De hjälper alla, från motionärer till världsstjärnor!