Fibrer

Fibrer

Fibrer, eller kostfibrer som de kallades tidigare, är namnet på de kolhydrater från växtriket som vi själva inte kan bryta ner i tunntarmen, utan de når tjocktarmen i stort sett opåverkade. De är bra för dig och din tjocktarm då de agerar som mat för din tarmflora som i sin tur gör att dina tarmar fungerar normalt. Har du trög mage kan du öka fiberintaget tillsammans med rikligt med vatten så kommer det förhoppningsvis att lösa problemet. Mår tarmfloran bra, så mår oftast din mage bra!

En annan fördel med fiberrik mat är att det ger dig större mättnadskänsla. Det i sin tur hjälper dig att minska småätandet vilket vi var inne på för några veckor sedan. Blodfettsnivåerna hålls lägre samt blodsockret stiger långsammare med fiberrik mat. Fiberrik mat gör också att du behöver tugga lite mer vilket stimulerar din salivproduktion och på så vis mår dina tänder bättre.

En bonus är att du som äter mycket fibrer lever längre! Iallafall enligt en studie publicerat på The Lancet. 

Man kan dela upp fibrer i två typer, gelbildande samt olösliga fibrer. När fibrerna kommer ner i din magsäck suger de upp vätskan och tar mer plats vilket är anledningen till en större mättnadskänsla.  De sätter också igång tarmen att jobba vilket gör att maten passerar fortare genom tarmkanalen. Eftersom fibrer är energifattiga är det ett bra sätt att bli mätt utan att få i sig för mycket energi/kalorier, om det är målet.

Det dagliga behovet för en vuxen är 25- 35g per dag vilket många inte når upp till. Fibrer finns exempelvis i grönsaker (mindre i sallad, tomat och gurka), frukt, rotfrukter, bönor och linser samt fullkornsprodukter.

Nyckelhålet är en märkning som hjälper dig att hitta fiberrik mat. Vill du veta hur mycket får du kolla på innehållsförteckningen på förpackningen.