Visste du att hallon har helande krafter!?

Visste du att hallon har helande krafter!?

Vi pratade om jordgubbar i förra veckans inlägg så då fortsätter vi med hallon som också är en av våra sommarfavoriter. Hallon är väldigt lik jordgubben i sitt innehåll men mycket mer näringstät, vilket innebär att den innehåller mycket näring per enhet bär.
Vanligtvis kan man köpa en 125 grams plastask färska hallon i butiken och en sådan ask innehåller också massa bra vitaminer, mineraler och kostfiber. Vad sägs som 45% av dagliga behovet av Vitamin C, 5- 20 % av dagliga behovet av vitamin B1, B2, B3 (Niacin) B6, E, och folsyra samt mineralerna fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium och zink på halva mängden/vikten av jordgubbsasken (500 ml = ca 250 g)?!

Andra stora fördelar med ämnen som hallon har är ellaginsyra, salicylsyra och karotenoider!

Ellaginsyra är en polyfenol (kemisk ämnesklass som finns i växter) som är
bakteriehämmande, förhindrar åderförkalkning och tycks kunna oskadliggöra vissa
cancerframkallande ämnen.

Salicylsyra som kan verka antiinflammatoriskt får också blodet att flyta
lättare vilket i sin tur minskar risken för blodpropp.

Karotenoider, ihop med folsyran i hallonet, kan ge ett visst skydd mot
farlig ultraviolett strålning. Lite lik en naturlig solskyddsfaktor från
insidan kroppen.

Hallon går också att köpa i 250- 500 grams påsar i frysdisken i butikerna, men där bör du ha koll på ursprungslandet. Likaså när det gäller efterrätter på restauranger samt i smoothies på caféer och barer när du beställer något med hallon i. Det är inte ovanligt att importerade hallon är förorenade med norovirus som kan orsaka kräksjuka. Det går dock att enkelt komma runt detta problem genom att se till att koka de frysta hallonen under minst en minut innan användning/ätning, på så vis dödar du viruset. Färska importerade hallon och svenska hallon har däremot inte kopplats till några utbrott av norovirus så välj dessa om du kan!