Hälsporre – förebyggande, åtgärder och rehabövningar

Hälsporre – förebyggande, åtgärder och rehabövningar

I lördagens inslag berättade landslagssjukgymnasten Linda vad hälsporre är samt orsakerna bakom denna segdragna och relativ vanliga löpskada.
Idag är det dags att gå igenom Lindas övningstips för att förebygga samt åtgärda hälsporren. Orsaken till det hela, som du hörde i lördags, är mestadels en rörlighetsfråga därför du här nedan får fyra rörlighetsövningar för att förbättra rörligheten i de områden och muskelgrupper som påverkar just hälsporren.

Vi börjar med vaderna vars två muskler går att stretcha ut på liknande sätt, skillnaden är att den djupa vadmuskeln behöver ett böjt knä.

Klicka in för att se vår video om vadstretch fallande

Klicka in för att se vår video om stretch djupa vadmuskeln

Om inte vaden är boven, eller inte ensam i alla fall, så är det gluteerna (rumpan) och/eller höfterna som är är i obalans mellan varandra och skapar problem nedåt.

Klicka in för att se vår video om stående rumpstretch (gluteer)

Klicka in för att se vår video om höftstretch

Ett sista tips Linda ger är att hålla god rörlighet i fasciian under foten och detta kan du enkelt själv göra med knogarna eller som vi tidigare tipsat om genom att rulla foten på en kryddburk.

Får du inte ordning på din hälsporre trots ovan tips, tveka inte att kontakta en sjukgymnast/fysioterapeut. Har du ingen att vända dig till rekommenderar vi de bästa sjukgymnasterna på Idrottsmedicinska Kliniken Bosön. De hjälper alla, från motionärer till världsstjärnor!