Förstärk din frukostgröt!

Förstärk din frukostgröt!

Om bara tre dagar är det julafton och tomtegröten skall fram. Inspirerat av just det kommer dagens inlägg om hur du kan uppgradera din gröt till en ännu mer nyttig och mättande frukost och/eller mellanmål. Att tillsätta julkryddorna muskotnöt, saffran och/eller kanel för både smak och ”nyttighetsförstärkning” har du redan kunna läsa om i tidigare inlägg. Men hur kan du göra utöver det för att göra gröten nyttigare, mer mättande utan att tappa god smak?!

Om vi använder oss av havregryn som grund så vet vi att en portion gröt (1dl) ger dig 23 gram kolhydrater, 5 gram proteiner och 3 gram fett av högsta kvalité för att inte förglömma alla vitaminer, mineraler och fibrer du får på köpet. Havre innehåller betaglukan som är en löslig gelbindande fibersort med goda egenskaper för din hälsa. Exempelvis kan du med hjälp av den på naturligt sätt sänka ditt kolesterolvärde vilket gynnar ditt hjärta. För att försöka förklara denna process så är det när betagluten passerar tarmen som den tar med sig gallsalter som sedan försvinner ut med avföringen. Din lever behöver nu bilda nya gallsalter och eftersom kolesterol är en byggsten i gallsalterna måste kolesterol tas från ditt blod. Detta bidrar till att kolesterolhalten i ditt blod minskar på ett naturligt sätt. En annan stor fördel med betaglukan är att det bryts ned långsamt och ger dig en jämn blodsockerförhöjning.

Havregryn är en av få vegetabiliska proteinkällor som ligger i toppen när det gäller fullvärdighet, dessutom en riktig billig proteinkälla per gram protein. Tittar vi på mättnad i förhållande till energiinnehåll så är havregrynsgröt en av de mest mättande frukostalternativen. Trots det är det många som känner hunger strax in på en sådan frukost, det brukar bero på att havregrynsgröten har relativ lågt energiinnehåll vilket gör gröten till ett tacksamt frukostalternativ för den som vill hålla vikten.

7 enkla och snabba tips för att göra din frukost gröt mer mättande
-Gör din grötblandning med olika sortens gryn.
-Tillsätt torkad frukt, nötter, bär och/eller frön.
-Koka gröten med hälften vatten och hälften mjölk.
-Rör ner ägg i gröten när den nästan har kokat klart.
-Strössla över granola eller müsli.
-Lägg i en matsked kokosolja och en hakad banan.
-Toppa med valfritt nötsmör (jordnöt-, mandel- eller cashewsmör).