”Höftigt” med rörligare och starkare höfter!

”Höftigt” med rörligare och starkare höfter!

För två veckor sen fick du ta del av 3 härliga övningar som förbättrar rörlighetsstyrkan i din höft inspirerat av häcklöpning. Vi bygger vidare på dem med ytterligare tre övningar som utmanar dig lite mer.

Höftböjaren, eller Iliopsoas som den heter på latin, är en komplex muskel då den består av tre muskler. Musklerna M. Iliacus, M. Psoas major och M. Psoas minor har var sitt fäste vilket inte alltid är så lätta att få ut rörligheten på. Stelhet i höftböjarna kan också bero på svaghet i musklerna därav stelnad som konsekvens, det är därför extra viktigt att du även jobbar med styrkan i dem parallellt med rörligheten. Samtliga dessa tre muskler behöver stimuleras och stärkas på flera vis än bara genom att lyfta knät rakt upp. Därför ger vi dig lite mer ”3D-tänk” i övningarna så du uppnår mer rörlighetsstyrka i samtliga rörelseplan.

Som en fortsättning/utveckling på sittande höftväxlingar har du höft S som sätter lite mer krav på din kroppskontroll i och med sidförflyttelsen. Detta är en bra övning för att få en ”väloljad” höft. Förflytta dig sidledes från och till samma position som startpositionen. Ta hjälp av armarna om din stelhet sätter gränser i början. I slutet av varje sidbyte kan du passa på att stretcha ut ryggen genom att lägga dig över dit ben så djupt som du kan.

Klicka in för att se vår video om höft S

Vill du ta det ett snäpp till kommer tryckvändningar som ett brev på posten. Genom att sitta i häcksittande kopplar du även på dina baklårs fästen vilket gör övningen både tuffare samt mer givande. Byt riktning på ditt häcksittande genom att lyfta upp dig med hjälp av dina armar. Genom att du gör ett halvt varv när du ”står” upp kan du sedan sänka dig ned till startpositionen med hjälp av armarna. Anpassa höftvinkeln så gott du kan men eftersträva 90 grader.

Klicka in för att se vår video om tryckvändningar

Om du skall isolera dina höftböjarmuskler bör du testa höftduvan. Genom att lyfta ditt knä, respektive underben, rakt upp i en långsam och kontrollerad rörelse sätter du ”press” på de olika fästen/muskler som du kan ha nytta av att stärka. Försök att ha  en så rak rygg som möjligt (det är en smidighetsfråga) samt ha knä- och höftvinklarna runt 90 grader.

Klicka in för att se vår video om höftduvan