Träna din bål i ”3D”

Träna din bål i ”3D”

Enligt träningsläran har du tre rörelseplan att använda dig av vid träning; sagittala, frontala och transversalplanet. Den förstnämnda är den mer traditionella styrketräningen där någon kroppsdel åker framåt eller bakåt som exempelvis vanliga utfallssteg.

Vid det frontala planet sker rörelserna åt sidan, rakt upp och/eller rakt ner som en brödskiva i en brödrost. Fortsätter vi med exemplet utfallssteg skulle det innebära att du gör dem åt sidan som sidoutfall. Transversalplanet är rörelser där du roterar din kropp eller delar av den.

Att ha kontroll och styrka i din bål i samtliga plan är av stor fördel för vardagens utmaningar och när du springer. Din båls huvuduppgift i löpning är att orka hålla dig i bra löpposition samt parera dina rörelsemönster från att ”sticka” iväg. När du springer sker det rotation i din bål och höfter (transversalplanet) som din bål bromsar för att effektivisera farten framåt. Likaså rör sig dina armar och ben fram och tillbaka vid löpning (de sagittala planet) som också kräver en viss parering så du inte hamnar i svank när kontakttiden kan bli lite längre på exempelvis ett löpband. I ett tävlings- eller motionslopp kan det även hända att du behöver förflytta dig sidvis (frontala planet)  för att passera löparna framför dig där även din bål behöver jobba aktivt för att inte tappa ditt löpflow.

Allt detta parerande och anpassning av din bål jobbar ständigt när du springer, och vid all annan rörelse i livet. Detta beror på att din bål ligger centralt i din kropp och är samspelet mellan under- och överkropp. Därför är en bra kontroll och styrka i din bål inom samtliga rörelseplan viktigt och att föredra. Att träna din bål i ”3D” är ett bra sätt att simulera och stimulera den likt hur du vill att den skall svara och klara när du springer de lopp eller pass du önskar.

Av de tre rörelseplan som finns är vi sämst på att träna det frontala planet. Side by side är en övning som just punktmarkerar det frontala planet samt dina sidobålmuskler. Du kan ha en medicinboll, viktskiva, kettlebell, hantel eller vår favorit, flowbell, i händerna när du gör övningen. Den vattenfyllda flowbellen från Flowlife ger dig en extra dimension på bålen när du även skall parera vattnets rörelser.

Klicka in för att se vår video om side by side.

Vill du verkligen få 3D-upplevelsen av din bål så är big circle övningen för dig. Där jobbar du på samtliga tre plan och både din sidbålsmuskulatur samt rygg får en lågintensiv kontrollerad belastning. Redskap i dina händer är inte lika nödvändigt, men ta det du har tillgång till hemma om du vill ha vikt.

Klicka in för att se vår video om big circle.