Höftrörlighet in i kaklet

Höftrörlighet in i kaklet

Nu hänger vi kvar sista dagarna innan nya året och jobbar vidare med din höftrörlighet i form av rörlighetsstyrka. En sak är att specifikt träna upp styrkan i allmänhet för höften och synnerhet för löpmomentet. Höften är en komplex muskelområde där flertal muskler behöver samarbeta för optimal funktion i ditt löpsteg.
Vi har tidigare gett dig tips om hur din pelvis (bäckenben) position behöver vara i samt hur du stärker din inre magmuskulatur för att kunna hålla den där. Med den i korrekt position får du lättare att få full effekt av dina gluteér (rumpmusklerna) och på så vis mer utdelning av löpsteget. För att stärka dig ytterligare i din optimala löpmoment kan du testa nedan övningar som ”snällt” belastar hela kedjan med mag-, höft-, rump- och baklårsmuskulaturen samtidigt.

Vi tar hjälp av traditionella raka ryggplanka med underarms stöd. I den positionen skall du lyfta vartannat ben rakt upp utan att tappa din raka kroppshållning. Axel-, höft-, knä- och fotled skall hålla en rak och fin linje under hela övningens genomförande och du anpassar höjden på hur högt du lyfter dina ben utifrån att du kan hålla positionen i din pelvis (bäckenben).

Klicka in för att se vår video om höftpumpen rak.

Samma sak, fast tvärtom. Om du vänder dig 180 grader och tar nytta av traditionella raka magplankan med underarmsstöd så kan dul lyfta vartannat ben rakt upp utan att tappa din raka kroppshållning. Axel-, höft-, knä- och fotled skall även här hålla en rak och fin linje under hela genomförandet och du anpassar även här höjden på hur högt du lyfter dina ben utifrån att du kan hålla positionen i din pelvis (bäckenben).

Klicka in för att se vår video om höftpumpsplankan.

Vill du göra det tuffare, kör klart ena benet innan du byter till den andra. Är det för tufft just nu? fokusera på traditionella plankan så du har styrka för grundpositionerna. Lycka till!