Kolesterol

Kolesterol

Att ha högt kolesterol är ett av de vanligaste hälsoproblemen i utvecklade länder. Faktum är att inte mindre än 60% män och 82% kvinnor i Sverige har högt kolesterol. Därför är det viktigt att du har koll på ditt kolesterol och tar itu med det, eftersom det är lätt att minska bara du vet hur.

När vi talar om kolesterol, vad pratar vi om?
När läkaren talar om högt kolesterol, hänvisar han till totalkolesterol och detta är summan av det bra kolesterolet (HDL) och det dåliga (LDL) samt triglycerider. De vanligaste dyslipidemin är hyperkolesterolemi: totalkolesterol och LDL är de som visar siffror över de rekommenderade gränsvärdena. Det rekommenderas att du är under 200mg/dL respektive 100mL/dL och HDL, eller väl, vara över 50 hos kvinnor som fortfarande menstruerar och 40 hos män samt postmenopausala kvinnor. Ökade triglycerider kunde också ses men det lämnar vi till nästa inlägg.

Varför ökar kolesterolet?
Kolesterol kan öka av flera anledningar som genetiska orsaker, där det sammanfaller att en eller flera familjemedlemmar har det och/eller på grund av miljöorsaker som exempelvis en ohälsosam livsstil. Om din kropp tillverkar kolesterol i överskott, är endogent, är medicinering den mest effektiva behandlingen utöver goda kostvanor. Om det är av yttre skäl är det idealiska att förbättra livsstilen samt i vissa fall komplettera med medicin om din läkare anser det nödvändigt.

Vad kan du göra för att förbättra ditt kolesterolvärde?
Lösningen är att minska konsumtionen av mättat fett, hålla sig aktiv (minst 30 minuter om dagen) och följa en hälsosam kost som exempelvis medelhavskosten. Detta kännetecknas av att det är rikt på frukt och grönsaker med ett regelbundet intag av baljväxter, nötter och fullkornsprodukter, Även större konsumtion av fisk än kött syns starkt samt att medelhavskosten är rik på olivolja.

Just detta är en kost rik på omättade fetter, hälsosamma fetter som kommer från olika livsmedel: olivolja, feta nötter och fet fisk. Detta visar att det är viktigare att välja rätt typ av fett än att minska det generellt. Det är därför vi måste minska konsumtionen av mättade fetter och transfetter (mer skadliga än mättade fetter och ofta förekommande i livsmedel av industriellt ursprung) till ett minimum. Översatt till mat betyder det att hela mejeriprodukter, feta korvar, fett kött och produkter som kommer från industrin som bakverk och chips, färdiglagade rätter ska förekomma så lite som möjligt i ditt dagliga liv. Ett tips är att läsa etiketterna på livsmedlen då de kan vara till stor hjälp, men ännu bättre är att köpa mat som inte har etiketter.