Morgonjogga!

Morgonjogga!

Ett bra sätt att öka träningsmängden i höst är att morgonjogga en eller ett par gånger i veckan. Har du dessutom ett tuffare löppass inplanerat senare under dagen eller kvällen är det ett utmärkt sätt att förbereda kroppen inför det mer krävande passet.

Många elitlöpare använder morgonjogg som ett sätta att ”väcka” leder och muskler och startar därför dagen med en lugn, skön och skonsam joggingrunda. Det kan tyckas väl ambitiöst att som vanlig motionär ge sig ut tidigt under kyliga och mörka höstmorgnar men tänk om – de positiva aspekterna med morgonjogg är nämligen många.

Förutom att det garanterat blir en skön upplevelse (om inte annat när du kommer in igen) ger ett par morgonjoggar varje vecka dig nyttig mängdträning. Att springa i långsamt tempo är bra för hållfastheten – det gör att senor, muskler och leder vänjer sig vid belastning och det minskar därmed skaderisken. Dessutom ger morgonjoggen omedelbara, positiva effekter såsom ökad cirkulation och rörlighet. Därmed kan det i princip liknas vid en form av ”återhämtning”, en aktiv sådan.

Hur gör man?

Börja med en till två morgonjoggar à 20-30 min per vecka och om du gillar det, pröva att öka upp till 2-3 st à 30-45 min per vecka. Ett tips är att gå 5-10 min innan du börjar jogga så att fötter och musklerna i underbenen får chans att komma igång.

Före eller efter frukost?

Det finns fördelar med att äta något innan du ger dig ut. En frukt och ett glas mjölk eller kaffe ger kroppen (och hjärnan) kolhydrater som gör att du får ut mer av joggingrundan. Kom ihåg att det kan ta ett par gånger innan man vänjer sig vid att jogga så pass tidigt på dagen och/eller att träna på nästintill tom mage. Ge det gärna ett par försök!
Lycka till!