Myter kring gluten

Myter kring gluten

Vi närmar oss julhelgerna och månaden där vi kanske äter mest sötsaker. Gluten är en av huvudingredienserna som ingår i dessa godsaker och går vi runt i livsmedelsbutiken så ser vi att den glutenfria avdelningen växt något enormt senaste åren. Även de livsmedel som aldrig har innehållit (och aldrig kommer att innehålla) gluten bär symbolen med spetsen överstruken. Det finns en oro över konsumtionen av gluten och celiaki som inte fanns för några år sedan. Det snackas ofta om att gluten är farligt för dig, därför vi vill förtydliga några begrepp:

En sanning om de flesta diagnoser och sjukdomar lik celiaki, glutenintolerans, är att de måste diagnostiseras av en läkare och den enda behandlingen för celiaki är eliminering av gluten från din kost. Bara ibland är inte ett alternativ för den som har celiaki.

Celiaki är en komplex autoimmun sjukdom som drabbar tunntarmen och för att diagnostisera den måste en serologisk och genetisk studie utföras, samt en biopsi av tolvfingertarmen i de som uppvisar symtom som är förenliga med sjukdomen.
Diarré är inte det enda tecknet som förekommer vid celiaki. Faktum är att många patienter inte har diarré. Det finns olika tecken och symtom som kan få oss att tro att vi står inför ett fall av celiaki och flera kan vara närvarande samtidigt eller bara en. Med fokus på vuxna ser vi att de mest karakteristiska är matsmältningsorganen (diarré, illamående, kräkningar, buksmärtor och utspändhet, förstoppning…) men de tenderar också att presentera andra sekundärt till intestinal malabsorption av mikronäringsämnen såsom anemi och/eller osteopeni eller osteoporos.

En vanlig myt är att en stor andel av befolkningen har celiaki eller har glutenkänslighet utan celiaki ändå uppskattas att 1% av världens befolkning har celiaki (det är sant att det kan finnas en procentandel som ännu inte har diagnostiserats, men det är inte beräknat att siffrorna kan variera alltför mycket). Det finns andra patologier relaterade till gluten och/eller vete (veteallergi -0,1%- och glutenkänslighet utan celiaki -6%) med symtom som liknar celiaki men vi ser att procenttalen fortsätter att vara låga eller åtminstone, inte så hög att vi alla tror att vi bör eliminera gluten från vår kost.

Att följa en glutenfri diet är inte lika lätt som att eliminera vete och dess produkter. Spannmål som innehåller gluten är: vete, råg, korn, dinkel, kamut och triticale. Havregrynen påverkar inte negativt om det är i rent tillstånd och inte förorenat av vetemjöl. Dessutom när du självvalt plockar bort allt innehållandes ovan så tar du även omedvetet bort andra nyttigheter som varan innehållandes gluten kan ha. Exempelvis kan 2 skivor valnötsbröd innehålla 30% av ditt dagliga behov av järn.

En annan myt är att den glutenfria kosten är hälsosammare och dessutom går du ner i vikt. Det har observerats att vetemjöl är det mest konsumerade spannmålsslaget i västvärlden, ger fermenterbara sockerarter -oligofruktos och inulin- som har en prebiotisk verkan: de fungerar som mat för de nyttiga bakterierna som bor i vår tjocktarm och därför främjar de tarmhälsan. Dessa bakterier har positiva effekter på vår hälsa: de kan skydda tarmen från vissa cancerformer och minska inflammatoriska tillstånd samt skydda mot hjärt-kärlsjukdomar.

När det gäller vikt har vi redan sett att celiaki tenderar att öka den och hos friska människor finns det inga studier som kopplar ihop glutenfria dieter med viktminskning. Genom att analysera kostmönstret kunde vi komma att tro att de skulle kunna tappa det genom att följa en diet med låga kolhydrater och högt protein och jag kan inte låta bli att säga: ”mer av samma”. Det har visat sig att en lågkolhydratdiet kan vara mer effektiv under de första månaderna, men inom ett år ger den samma resultat som en balanserad lågkaloridiet. Så varför utsätta dig själv för riskerna med en hyperprotein diet (förstoppning, halitos, njursten, mikronäringsbrist, benmassaminskning, bland annat) om vi i slutändan når samma resultat?