Rullande rörlighet kan förebygga skador och känningar

Rullande rörlighet kan förebygga skador och känningar

Dags att prata ämnen som är ”kontroversiella”, i detta fall rörlighet med fysiorullen (foam rollern). Det finns ingen forskning som visar att rörlighet med fysiorulle ger effekt, men ändå är denna produkt, och rörlighetsträning med den, så populärt tack vare sin enkelhet.

Jag själv använder mig dagligen av fysiorullen, och är supernöjd med den då den kommer åt fascior som jag annars inte kan få ut rörlighet i. Fysiorullen blir min vardagsmassör som tillåter min gamla slitna elitkropp att kunna fortsätta springa utan större problem. Det kontroversiella i detta är bara att forskning inte visar att du blir rörlig. Sen framgår det inte heller hur mycket forskning som finns på ämnet eller vad ”inte rörligare” är i förhållande till. Så detta blir upp till dig att göra din egna uppfattning om det hela.

Det vi vet är att rullning av utsida lår mellan knä- och höftled (utan att rulla på just lederna) kan göra vansinnigt ont i början men försvinna efter flitigt användande. Anledningen till att du bör utsätta dig för detta är, enligt mig, att du skall förebygga löparknä. När din rumpa inte gör sitt jobb finns det större risk att ditt knä faller inåt och på så vis ger små smällar på din utsida lårs IT-band (tractus ilio tibiales) som stelnar till och börjar ”dra” i knät. Självklart går det att stretcha ut detta utan fysiorulle men fysiorullen gör det hela enklare.

Klicka in för att se vår video om IT-bandsrullning.

Likaså den berömda gubbvaden, den kan ofta bero på att fascian runt din vad blir mer och mer oelastisk med åldern om du inte upprätthåller den. Den är svårare att få rörlighet i själv utan hjälp av en massör eller god vän med bra knipor. Återigen är det enklare med hjälp av en fysiorulle.

Klicka in för att se vår video om vadrullningar.

En bra variant finns numera även för dina fötter, men här tycker jag kryddburken från Santa Maria (mer välsvarvad) gör sig lika bra och dessutom helt gratis. Eller ja, kostnaden för kryddan som du kan använda till maten. Att massera dina fotsulor med jämna mellanrum, varför inte medans du lagar mat, kan vara att föredra för att dels få lite genomblödning i foten samt få din hålfot att slappna av. Flitigt fotsulemassage kan förebygga hälsporre.

Klicka in för att se vår video om fotsulemassage.