Så kopplar du på din viktiga rumpa innan löpning

Så kopplar du på din viktiga rumpa innan löpning

Gluteus maximus, eller sätesmuskeln som den heter på svenska, är vår största muskel på kroppen. Den ihop med sina ”syskonmuskler” gluteus medius och minimus fungerar som stabilisator för vårt löpsteg. Därför är den så viktig att ha ”påkopplad” när du springer. Dessvärre är det rätt vanligt att den inte är ”påkopplad” vilket gör att andra muskler få dra belastningen och tillslut sker överbelastningsskador som benhinnebesvär och löparknä (sen finns det självklart andra faktorer som kan orsaka de skadorna också).

Ett par bra övningar att köra innan löppasset för att ”väcka” sätesmusklerna till liv är ”följande två. Genom att aktivera sätesmusklerna innan kommer rumpan vara ”på” från start och förhoppningsvis hålla hela passet, beroende på hur starka och uthålliga musklerna i frågan är.

Klicka in för att se vår video om liggande rumpaktivering

Klicka in för att se vår video om musslan

Klicka in här för att se vår video med krabban

Oroa dig inte för om du blir trött och t.o.m. får syra i rumpan när du utför övningen i början, så fort du ställer dig upp och börjar springa kommer den värsta känslan försvinna snabbt men rumpan kommer då att vara aktiverad.