Så kopplar du på din viktiga rumpa innan löpning

Så kopplar du på din viktiga rumpa innan löpning

Gluteus maximus, eller sätesmuskeln som den heter på svenska, är vår största muskel på kroppen. Den ihop med sina ”syskonmuskler” gluteus medius och minimus fungerar som stabilisator för vårt löpsteg. Därför är den så viktig att ha ”påkopplad” när du springer. Dessvärre är det rätt vanligt att den inte är ”påkopplad” vilket gör att andra muskler få dra belastningen och tillslut sker överbelastningsskador som benhinnebesvär och löparknä (sen finns det självklart andra faktorer som kan orsaka de skadorna också).

En bra övning att köra innan löppasset för att väcka sätesmusklerna till liv är ”musslan”. Genom att aktivera sätesmusklerna innan kommer rumpan vara ”på” från start och förhoppningsvis hålla hela passet, beroende på hur starka och uthålliga musklerna i frågan är.

Klicka in för att se vår video om hur du aktiverar sätesmusklerna!

Oroa dig inte för om du blir trött och t.o.m. får syra i rumpan när du utför övningen i början, så fort du ställer dig upp och börjar springa kommer den värsta känslan försvinna snabbt men rumpan kommer då att vara aktiverad.

För att förstärka aktiveringen av rumpan eller sätet kan vi även jobba ”antagonistiskt” genom att aktivera ljumskarna (adduktorerna). Ljumskarnas huvuduppgift i löpsteget är att stabilisera bålen då du stödjer dig på ena benet. Dem, tillsammans med sätet, gör att dina löpsteg kommer träffa med mindre felmarginaler vilket i sin tur gör att du springer mer effektivt, ergonomiskt och minskar riskerna för överbelastningsskador.

Klicka in för att se vår film om ljumskaktivering!