Stel bröstrygg – förebyggande, åtgärder och rehabövningar

Stel bröstrygg – förebyggande, åtgärder och rehabövningar

I lördags fick du höra att en vanlig orsak till skador för löpare kan vara en stel bröstrygg. Idag går vi igenom två av landslagssjukgymnasten Lindas favoritövningar för att öka rörligheten och rotationen i bröstryggen.

För att öka rörligheten i bröstryggen kan du genomföra snöängeln. Det är precis samma tänk som när du var liten och gjorde det i snön, fast endast armarna och i stående läge. Extra bonus i denna version är att du slipper  både kylan och att bli blöt.

Klicka in för att se vår video om snöängeln

Är det rotationen i din bröstrygg som är problemet så kan du bli av med det likt vatten ur en disktrasa, genom att vrida på dig. I övningen skurtrasan vrider du på överkroppen med låsta ben just för att tvinga bröstryggen att göra jobbet som annars så enkelt kroppen löser med hjälp av bålen och ländryggen.

Klicka in för att se vår video om skurtrasan

Får du inte ordning på din bröstrygg trots ovan tips, tveka inte att kontakta en sjukgymnast/fysioterapeut. Har du ingen att vända dig till rekommenderar vi de bästa sjukgymnasterna på Idrottsmedicinska Kliniken Bosön. De hjälper alla, från motionärer till världsstjärnor!