Stel bröstrygg – förebyggande, åtgärder och rehabövningar

Stel bröstrygg – förebyggande, åtgärder och rehabövningar

I lördags fick du höra att en vanlig orsak till skador för löpare kan vara en stel bröstrygg. Idag går vi igenom två av landslagssjukgymnasten Lindas favoritövningar för att öka rörligheten och rotationen i bröstryggen.

För att öka rörligheten i bröstryggen kan du genomföra snöängeln. Det är precis samma tänk som när du var liten och gjorde det i snön, fast endast armarna och i stående läge. Extra bonus i denna version är att du slipper  både kylan och att bli blöt.

Klicka in för att se vår video om snöängeln

Är det rotationen i din bröstrygg som är problemet så kan du bli av med det likt vatten ur en disktrasa, genom att vrida på dig. I övningen skurtrasan vrider du på överkroppen med låsta ben just för att tvinga bröstryggen att göra jobbet som annars så enkelt kroppen löser med hjälp av bålen och ländryggen.

Klicka in för att se vår video om skurtrasan

Om du gillar skurtrasan kommer du älska skulderyoga, den tar lite likadant men ändå sätter vridmomentet lite mer på sin spets, i alla fall om du frågar oss. Medan skurtrasan blir enklare att vänja sig vid och få ett bra ”flow” i brukar det oftast ta emot lite mer samt ta längre tid att få upp rörligheten i skulderyogaövningen.

Klicka in för att se vår video om skulderyoga

Att bara köra rörlighet för bröstryggen behöver inte alltid vara lösningen, ibland behöver du även stärka musklerna runt om kring för att få maximal utdelning. Exempelvis är ett bra tips att dra ner på bänkpressen, samt liknande övningar, medan du försöker få upp rörligheten i bröstryggen och istället satsar lite mer på skulderbladsträning.

Klicka in för att se vår video om skulderbladsdrag.

 

Får du inte ordning på din bröstrygg trots ovan tips, tveka inte att kontakta en sjukgymnast/fysioterapeut. Har du ingen att vända dig till rekommenderar vi de bästa sjukgymnasterna på Idrottsmedicinska Kliniken Bosön. De hjälper alla, från motionärer till världsstjärnor!