Hoppa dig till teknik och styrka på en och samma gång

Hoppa dig till teknik och styrka på en och samma gång

För att kunna förändra och förbättra din löpteknik behöver du både god rörlighet och styrka i dina muskler, det hänger ihop!

En utmaning många löpare har är hur de skall förlänga sitt steg utan att sträcka ut underbenet. För lång utsträckning av underbenet innebär större risk för att du träffar framför dig i löpsteget vilket ger både en bromsande effekt där och då samt större skaderisk i det långa loppet. Istället är det frånskjutet du bör jobba på och stärka för att få ut ditt löpsteg på bästa sätt. I somras fick du tips på övningen mångsteg som förlänger ditt löpsteg på rätt sätt så du sparar energi och tid.

Idag tar vi det ett steg längre och utmanar dig att testa och komma i gång med enbenshopp. Till skillnad från mångsteg där du kör varannat ben jobbar du med ett ben i taget som namnet avslöjar. Det ställer större krav på dig, din bål och benstyrka varför du bör vara lite hoppvan innan. Övningslänken till filmen nedan visar även hur du som är mindre van kan komma i gång med enbenshopp (andra halvan av filmen).

Enbenshopp ”tvingar” dig inte bara att skjuta ifrån ordentligt utan du skall även fånga steget under dig och komma iväg till nästa steg o.s.v. Vilken fart du startar med får du testa dig fram på, men börja hellre lugnt och kontrollerat och öka farten efter hand du känner dig trygg,  kvalité före kvantitet är det som gäller på denna övning. Nedfånget av denna övning stärker även din sträckstyrka i höften, vilket du kunde/kan jobba på separat med förra veckans träningstips multiset.

Viktigt att tänka på här, förutom farten, är att du alltid landar på hela fotsulan under dig för jämnbelastaning, håller en rak rygg samt jobbar med att din knäledsböj likt ett löpsteg.

Klicka in för att se vår video om enbenshopp.