Våfflans dag på måndag!

Våfflans dag på måndag!

På måndag är det Våffeldagen, Vårfrudagen eller Jungfru Maries Bebådelsedag. Kärt barn har många namn och likaså våfflornas form och tillredningsmöjligheter. Våfflan har oändligt med varianter, former och smaker. Man kan göra dem som matiga middagsvåfflor, magiska efterrätter eller varför inte som frukost?!

Skall man vara petig så finns det två stycken våffeldagar, dagens datum som ses som den internationella våffeldagen och svenska våffeldagen samt 24e augusti då amerikanska våffeldagen firas. Varför just det datumet undrar du nu?! Just det datumet blev det första våffeljärnet patenterat i USA 1869 av uppfinnare Cornelius Swarthout.

Firandet av Jungfru Marias Bebådelsedag går i kristna länder så långt tillbaka som 600-talet. Att just datumet blivit 25 mars beror på att det är 9 månader kvar till julafton och en viss känd persons födelsedatum. Just denna dag var dagen då ärkeängeln sa till jungfru Maria att hon var gravid. I Sverige blev våfflan känd ca 1000 år senare och var fyrkantiga i formen, med men sin karakteristiska rutmönstret med. I det gamla bondesamhället vår våffeldagen en viktig tradition då det var dagen vinter övergick till vår och vårbruket skulle inledas.

Under 1900-talet blev våfflan en mer ”året runt” fika till kaffet med grädde och sylt på.

Se till att fira denna härliga tissdag med lite goda våfflor och här kommer tips på recept från vår vän Fredrik Nyléns fika sida!