Vitamin A – viktig men överdosera inte!

Vitamin A – viktig men överdosera inte!

I vår tidigare inlägg kring vitaminer pratade vi om vattenlösliga vitaminer i allmänhet och C vitamin i synnerhet. Mer av de andra vattenlösliga vitaminerna kommer framöver men idag startar vi konversationen kring vår andra vitaminuppsättning, de fettlösliga vitaminerna.
Som namnet avslöjar så tas de fettlösliga vitaminerna upp i kroppen tillsammans med fettet med hjälp av gallsyror. A-vitamin lagras i kroppen (levern) och där finns det om det skulle uppstå vitaminbrist. Vitamin A är en av våra viktigaste vitaminer, som du kommer förstå längre ner i inlägget, men den kan även ge skadliga effekter vid för höga doser så det gäller att ha lite koll!

Det dagliga behovet för en vuxen kvinna är 700 RE/dag och för en man 900 RE/dag.
A-vitaminets måttenhet är lite krångligare än det du läst innan eller kanske känner till.
För att göra det enkelt för dig, ät en stor morot (ca 100g) eller två mindre så har du täckt det dagliga behovet. Andra bra A-vitaminkällor är lever (ej pastej) och mörkgröna grönsaker med grönkål i spetsen. Vill du vet mer om A vitaminets måttenhet gå in på Livsmedelsverkets hemsida.

Vad är då vitamin A bra för?
Vitamin A är en väldigt viktig faktor redan i fosterstadiet för att fostret skall utvecklas normalt och ha fullgod syn då det har grundläggande betydelse för utveckling, tillväxt och differentiering av embryot under den tidigaste delen av graviditeten.
A-vitamin behövs även för att syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt samt bidrar till en normal järnomsättning och till immunförsvarets normala funktion.

För stora doser av vitamin A kan göra vitaminet toxiskt, speciellt vid graviditet. Med stora doser menas 4- 8 gånger mer än den dagliga rekommendationen i över ett år, vilket betyder att risken att få i dig så mycket endast via kost är liten. Om du däremot äter lever dagligen eller kosttillskott så bör du tänka till lite så du har det under kontroll!

Äter du en allsidig kost så har du inget att bekymra dig för och är du hobbykanin får du dra ner på morotsintaget lite! ;)