Att skapa goda vanor i allmänhet och matvanor i synnerhet är enklare sagt en gjort! ”Jag börjar på måndag”, ”denna ingrediens saknas”, ”jag hinner inte”, ”fantasi saknas” osv osv. Känner du igen dig?
Ursäkterna kan göras hur långa och många som helst, men på 21 dagar kan du skapa en ny vana. Kanske är detta ditt nya mål eller löfte för detta år!? ”i år skall jag skapa/förändra denna nya vana/ovana”!
21 dagar är vad det skall ta att skapa en ny vana. Myt eller inte låter vi dig avgöra, men visst känns det rimligt psykologiskt att stå ut 21 dagar?! I dig finns det flertal neurologiska motorvägar där hjärnans signaler kör likt snabba bilar. Efter 21 dagar där du jobbat aktivt med en ny vana är det inte lika jobbigt för dig att utföra den eftersom den neurologiska kopplingen är smidigare just tack vare att du aktivt tänkt på den nya vanan du vill införa. Du har programmerat om hjärnan på dessa dagar.
Vad innebär det att jobba aktivt med en ny vana?
Det beror så klart på vad vanan du vill skapa hos/till dig är, men låt oss ta exemplet att sluta med vitt socker. Istället för att gå in på djupet på vad socker är och vad det gör med dig hänvisar vi till vår tidigare blogginlägg om det. Ett första steg för att skapa din nya vana att sluta med vitt socker är att se till att du inte har det sockret, eller sockerinnehållande livsmedel, hemma. I de fall du är osäker om det finns socker eller inte i ett livsmedel kollar du bara innehållsförteckningen. När du väl rensat hemma är inhandling av nya livsmedel nästa steg. Se till att handla på mätt mage för att slippa bli lockad och planera gärna vad du skall handla i förväg för att spara både tid och pengar. Ät ordentliga måltider där du blir mätt på bestämda tider så blodsockerbalansen är just i balans.
Sista steget är att ha en plan när sockersuget vaknar, en frukt är alltid en bra lösning där. Oroa dig inte för sockret från frukten, den arbetar inte på samma vis som det vita sockret eller fruktsockret.
Nu låter ovan väldigt enkelt, och det är den enkla delen. Att bestämma sig för något och sedan fullfölja det fullt ut är den svåraste delen. Där får du försöka förminska problemet samt se det positiva med att klara utmaningen. Att kryssa 21 dagar på en kalender är ett psykologiskt verktyg att rekommendera. Då blir det synligt för dig på daglig basis att du lyckas och din självdisciplin stärks på köpet. Väl i mål kommer du känna dig som en starkare person som klarat av utmaningen samt känna en inre glädje och stolthet efter kanske några mindre trevliga humörsvängningar.
För visst kommer sockerberoendet skapa lite mindre trevliga stunder. Vi behöver känna belöning till vardags, det är bara så. Om vi inte gör det, utan känner att vi måste ”missunna oss” sådant vi gillar för att uppnå förändring, så kommer vi snabbt trilla dit igen. Därför bör ditt fokus vara på det du inför istället för vad du utesluter. För att hjälpa dig själv att motstå godis eller choklad kan du istället införa mer av sådant som är naturligt belönande.
Exempel på naturlig belöning hittar du genom att exempelvis påbörjar något kreativt som snickeri, målning, plantering, pyssel och liknande. Umgås med vänner och bekanta, unna dig en massage, bada i badkar eller pool, träna eller lek med dina barn.
Påminn dig själv om syftet varför du gör det, se målet och din stolthet när du är där.
Comments are closed