Att träna tills du kräks – är det verkligen ett bra mål?

Att träna tills du kräks – är det verkligen ett bra mål?

Att träna till man kräks är ett motto/trend som finns som på något vis skall visa att du ”tränat på riktigt”. Det låter lika idiotiskt som det är då kräkas inte är något att skryta om på något vis, tvärtom något du bör låta bli att uppnå vid träning!
Vi har alla sett sportinslag där vi ser våra allra bästa idrottare träna tills de svimmar eller kräks av mjölksyra, och det är troligen där mottot/trenden uppkommit. Det du inte får glömma är att våra stjärnor från dessa inslag jobbar del- eller heltid med sin idrott och försöker spränga gränser för att bli bäst i världen. Inte ens dom vill kräkas vid träning, men jobbar mot den gränsen för att ta nästa steg in i världseliten. Balansen mellan att träna så hårt att man nästan kräks men ändå inte är hårfin.

Varför kräks du?
En kräkning orsakas av att aktivering i din hjärnas kräkcentrum sker. När detta händer blir du illamående, din salivproduktion ökar och trycket i din mage börjar stiga därefter. Din övre magmun samt matstrup vidgas och din magsäcks innehåll trycks ut.

Anledningarna till varför du kräks kan vara många men i dagens inlägg håller vi oss till de i samband med träning. Din kräkningsreflex kan framkallas när du tränar extremt hårt samt med höga halter av laktat i blodet och vävnader (mjölksyra). När mjölksyra är en faktor och du fortsätter träna prioriterar din kropp vilka system som behöver mest syre just då och bortprioriterar andra. Prioritet är att skicka syre till de vävnader och muskler som jobbar i högvarv för att återfå balans i ditt energisystem = rensa dem från mjölksyra. I dessa fall hamnar ditt matsmältningssystem långt ner i prioritetslistan och för att din kropp skall kunna ”stänga av” den funktionen tömmer den din magsäck via en eller flera kräkningar.

När kräkning skett

Hur lång tid det tar för dig att vara fullt återhämtad efter en kräkning är svårt att svara på, men jag minns att min gamla landslagsläkare sa minst en hel vecka per kräkning innan du är 100% igen. För en vanlig motionär kanske inte det tar riktigt lika många dagar, men oavsett så känns det helt meningslöst att du utmanar dig så hårt att du sedan behöver träna markant mindre eller lättare kommande 4- 7 dagar. För att inte prata om de stora skade- och hälsoriskerna om du fortsätter träna hårt trots kräkning. Din kropp kommer kompensera det hela under en viss tid, men sen kommer en större smäll istället.

Att kräkas innebär att du tömmer din magsäck och med den en hel del vätska därför vätskebrist kommer som ett brev på posten. Du är nu uttorkad och upptrappning för att du skall få i dig vätska/vatten, salter och elektrolyter för att återställa din vätskebalans är ett måste. Här är vätskeersättning parallellt med vatten en bra idé där Resorb finns mest tillgängligt på apoteken och livsmedelsbutiker. Steg nummer två är att få i dig näring och energi via mat där du i första början bör undvika stekt och kryddstarkt mat, laktos, kaffe, alkohol, fett- samt fiberrikt mat då dessa är svårsmälta för din mage och kan orsaka återfall.

Satsa istället på lättsmält mat som är kokt som vit fisk, potatis, ris och grönsaker. Nypon- och blåbärssoppa samt skorpor med smör är också klassiker i dessa sammanhang. Börja med mindre portioner så är du förhoppningsvis återställd inom några dagar.

Tänk på att även om du kunnat äta bra en dag så tar det några stycken innan din kropps näringsreserver är återfyllda. Att träna innan dess förlänger återhämtningen.