Bål med motstånd

Bål med motstånd

Din bål är centrum i din kropp, bokstavligen! Den är den viktiga länken mellan din underkropp samt överkropp och det är genom att du har en bra bålkontroll du kan effektivisera din löpning och spara energi genom att allt går mer åt samma håll. För att du skall uppnå maximal bålkontroll behöver du se till att dina muskler samverkar och inte de stora starka tar över helt. När du blivit bekväm med de mer traditionella bålövningarna, statiska som koncentriska, är det dags att du vågar belasta med lite vikt. Det behöver inte vara tungt, bara lite lagom för att fortsätta utvecklas. Blir det alltid samma övning på samma vis med samma belastning varje gång så stagnerar du i din styrkeutveckling. Sen betyder inte det att du måste hitta på nya övningar varje gång.

Ta till exempel två enklare övningar du fått tips av från oss tidigare, magpumpen och ryggresningar. Lägg på en viktskiva, kettlebell, medicinboll, hantel eller vad du nu har hemma och tada… genast lite jobbigare och ny stimulans till din bålmuskulatur. Eller varför inte använda Flowlifes flowtank dumbell?! Den vattenfyllda tanken sätter ytterligare en nivå på belastningen och övningen då du även måste parera vattnet utöver tyngden i redskapet. Dessutom kan du anpassa vikten/vattnet i tanken efter dina behov.

Magpumpen med motstånd finns i två nivåer, den ena med motståndet mellan dina knän och den andra med motståndet mellan dina fötter där den sistnämnda är tyngst. Det viktiga att tänka på i övningen är att du håller ett ryggtryck mot underlaget samt att du behåller 90 grader i knäled under hela övningen.

Klicka in för att se vår video om magpumpen med motstånd.

Vid ryggresningar ska du belasta din rygg i första hand därför det är viktigt att du klistrar fast dina fötter mot underlaget samt genomför övningen lugnt och kontrollerat.

Klicka in för att se vår video om ryggresningar med motstånd.