Att få ut, eller förlänga sitt löpsteg, är något vi märkt bland kunder är svårt då de är rädda för att få ett bromsande steg (när du träffar framför dig) och då med efterföljande skador. Egentligen är det inte så konstigt då många förlänger steget just på det viset och med de konsekvenserna, men samtidigt finns det alldeles för många som springer med ett för kort löpsteg och med för hög frekvens.
Nu är steglängd en ganska komplex och personlig del i löptekniken att jobba på och den kan se helt annorlunda ut. Varför det är på det viset beror bland annat på dina bens längd samt underben kontra lårben, rörligheten i dina muskler samt styrkan i dem. Några grundprinciper finns det vilka är just de vi kommer fokusera på idag.
Din knävinkel är ett sådant fokusområde, om den är 90 grader eller mer, finns det en större sannolikhet att du kommer träffa framför dig än om du har en spetsigare knävinkel.
Så hur får du ut löpsteget om du inte pendlar ut underbenet?!
Genom att driva mer i ditt frånskjut av löpsteget, lik ett lättare hopp, förlänger du luftfärden av ditt löpsteg och på så vis förlänger du steget. Då krävs det lite mer spänst- och hoppstyrka av dig samt god rörlighet i dina vader och det gäller att du bygger upp dem för att klara av detta och när du har kontroll på excentriska vadhäv och visthopp är det dags att introducera horisontell hoppstyrka.
Mångsteg är löpsteg i hoppform som hjälper dig att förlänga ditt löpsteg på rätt sätt. Det är inte bara stärkande utan hjälper dig att jobba vidare på din löpteknik då du skall eftersträva att behålla samma knä- och fotvinklar som när du springer. Det som kan skilja här mot ditt löpsteg, samt en av de viktigaste grundreglerna, är att du ALLTID skall landa på hela foten/fotsulan!
Vi vet att de finns coacher och löpare där ute som endast landar på fotbladet vid mångsteg, men det krävs en enorm fot- och underbensstyrka för att klara av den belastning mångstegen ger dig samt att det är mer tekniskt krävande för fotleden. Det är mycket större sannolikhet att tekniken brister i fot- och höftled vilket ökar felmarginalen för att träffa rätt vilket ger dig större risk för överbelastning, tillika skada. Så sätt i hela foten/fotsulan vid mångsteg!
Klicka in för att se vår video om mångsteg
En av de mest tillfredställande coachdelarna är just när en kund/aktiv får en ”aha”-upplevelse av att få ut sitt löpsteg utan att de kostar hen mer energi, förutom i början när du skall lära sig det nya steget. Tvärtom tar du oftast några färre steg på samma sträcka (hur många steg beror på sträckan) vilket resulterar i snabbare tid på samma energiåtgång. Ibland är ett kortare steg med högre frekvens inte så effektivt i längden!
Comments are closed