Pumpan – skrämmer andar och är supernyttig

Pumpan – skrämmer andar och är supernyttig

Till lördagens och högtiden Halloweens ära skriver vi detta inlägg i pumpans tecken!

Under den här perioden säljs det som mest pumpor runt om i landet och oftast är det för att ha dem som dekoration i form av Halloweenlyktor. Enligt legenden skall pumplyktor skrämma onda andar på flykten.
Men varför inte blanda nytta med nöje och använda pumpans innehåll? Den är ju trots allt väldig nyttig och ett mångfaldig livsmedel som går att baka, rosta, mosa, stekas eller till och med användas i efterrätter.

Pumpan är rätt mättande trots sin låga kolhydratsmängd (4,4g per 100g), kalorisnål (18kcal per 100g) samt innehåller i stort sätt inget fett.

Bland pumpans nyttigheter hittar du högt innehåll av C- vitamin samt betakaroten som tillsammans stärker immunförsvaret och håller oss friskare.
Även höga halter av fibrer, kalium, folsyra och vitamin E vilket alla är bra för hjärtat och blodtrycket. Folsyran i sig spelar en viktig roll i bildandet av röda och vita blodkroppar och behövs även för kroppens läkningsprocess.
En halv kopp pumpa motsvarar fem gram fibrer och fibrer gör att matsmältningen fungerar bättre samt att magen mår bra. Det ihop med Niacinet ger dig en bra ämnesomsättning.
Lägg till antioxidanter och alfakaroten från pumpan som bidrar till att stärka ögonens hälsa samt förebygga skador. Dessutom motverkar alfakaroten åldrandet i huden eftersom den startar upp hudens cellförnyelseprocess och ökar produktionen av kollagen som i sin tur fyller upp rynkor och ger dig slät hud.

Tar du själva pumpafröna så är det enkelt att lägga till i gröten, frukostflingorna eller salladen och ta del av hälsoeffekterna som enkel tillsats. Dessutom är pumpafröna de frön som har bland de högsta halterna av proteiner bland alla fröer. Pumpafrön har höga halter av zink vilket främjar den manliga fertiliteten samt förebygger benskörhet.

Nu när du vet alla grymma grejer en pumpa innehåller kanske du använder pumpa lite oftare och året runt?!

Här kommer våra 3 favoritrecept från våra grymma The Cooking Foodie med pumpa:

Förrätt: Pumpasoppa
Huvudrätt: Quinoa- och pumpasallad
Efterrätt: Pumpapaj