Små grodorna är lustiga att se…

Små grodorna är lustiga att se…

Hoppstyrka är ett effektivt sätt att utöka din explosivitet i frånskjutet i ditt löpsteg. Vi har tidigare nämnt hur du genom step up-hopp kan få mer driv och power i ditt löpsteg. Du har även haft möjligheten att tagit del av hur du genom mångsteg kan få ut ditt löpsteg mer rätt för att spara energi och tid. Idag skall du få använda hoppstyrka till att få fart på din höft samtidigt som du stärker upp grundstyrkan på ditt frånskjut.

Varje gång din fot möter underlaget du springer på sker en ”stöt” genom din fotled, vad, knäled, lår och höftled (självklart fortsätter den uppåt genom bål och överkropp också, men vi håller oss till underkroppen denna gång) så att du för någon millisekund sjunker ihop någon centimeter, främst i höften, för att sedan räta ut alla dina leder och muskler på nytt i frånskjutsdelen av löpsteget. För att stärka just denna ”sträckstyrka” i de moment är elastiska grodhopp en perfekt övning. Bonus är att du dessutom jobbar på att skjuta ifrån med bra kraft, vilket stärker just ditt frånskjut i löpningen.

Riktlinjer för elastiska grodhopp är att du står och jobbar höftbrett och tar hjälp av armarna. Se till att våga luta dig lite framåt i starten och iväg. Viktigt för ett skonsamt utförande är att du ser till att landa på hela din fot så du får ett jämnt fördelad vikt/tryck i hela fotsulan.  Se också till att dina knän går rakt över dina fötter. Djupet behöver inte vara mer än 90 grader i dina knäleder och fokus är på att vända farten tillbaka framåt så fort du kan.

Klicka in för att se vår video om elastiska grodhopp.