X-faktorn i bålen

X-faktorn i bålen

Som uttrycket säger så behövs det en viss x-faktor för att stå emot alla rotationer din bål utsätts för vid löpning. I tidigare inlägg var vi inne på armpendelns betydelse i löpning och med den axelledens parering av bålrotationen. Rotation kommer alltid finnas i din bål och behövs till en viss del, men när du bemästrar bålstyrkan i din inre bålmuskulatur samt obliquerna så kommer mer energi gå till att springa snabbt framåt än att parera rotationerna. Det är just det som vi kallar X-faktorn i bålen där X’et, i detta fall, även står för motståndet/belastningen i nedan övningars finmotorik i form av gummiband.

Som vår vana trogen har vi gjort filmerna till dessa övningar i 3 olika nivåer i ordningen lättare, medel och svårt. Samtliga tre börjar stående, där du oftast är starkast, och följs sedan av utfallsstegsposition och med knä i luften.

Förslagsvis börjar du genom att ständigt parera motståndet av gummibandet under hela övningen och endast sträcka dina armar samt böja tillbaks dem till startläget. Gummibandets kraft kommer från sidan vilket utmanar motsatssidans bål i första hand.

Klicka in för att se vår video om Pallof-press

Variant två av övningen är lik den första men med excentrisk mothållning samt bålvrid tillbaka till startpositionen. Här kommer du jobba både excentriskt och koncentriskt med samma sida. Enklast är att du ser övningen för att förklara den i text är lika utmanande som själva övningen.

Klicka in för att se vår video om excentriska Pallof-press

Fixar du de två övningarna ovan är du redo för att vrida upp tempot och din bål med den. Här är utmaningen att endast använda bålen så att den stärks upp och blir redo för att stå emot de pass och lopp du har framför dig.

Klicka in för att se vår video om Pallof-rotationer