Can you hantel this…

Can you hantel this…

Övningen benpendeln har du fått testa som löpteknik för att förbättra timingen i dina isättningar, stillastående som fallande och löpandes i olika rytmer samt varianter. Du kan även använda den som en styrkegivande övning för hela din kroppskontroll i allmänhet och dina höftböjare i synnerhet. Genom att fästa ett viktmotstånd som en hantel, kettelbell eller medicinboll på din fot samt genomföra en benpendel ståendes på en upphöjning så att ditt pendlande ben är fritt i luften förändrar du enkelt denna teknikövning till en styrkeövning.

Personligen gillar och rekommenderar vi Flowlifes dumbbell då vattnets rörelse i sig ger dig ytterligare en dimension och utmaning för dig att parera. Då kommer du gå från att ”bara” belasta dina höftböjare till att övningen blir en hel kroppskontroll- och balansutmaning.

Det viktiga i övningens genomförande är att försöka hålla det tekniska på plats. Självklart kommer utmaningen av kroppskontroll och balans ställa till det, men då är det bättre att sänka belastningen (vikten/vattnet) och prioritera genomförandet. Det du skall fokusera på tekniskt är att ha en lång och stolt hållning samt låta dina fotknölar hålla sig bakom knäskålen under hela benpendelrörelsen. Hur mycket bakom är inte viktigt utan snarare en rörlighetsfråga i dina baklårsmuskler. Tårna får sticka fram framför knät, det är ”bara” fotknölarna du skall försöka styra rätt. Anledningen till detta är för att det är ditt knä som skall leda ditt löpsteg uppåt samt framåt och foten bara följa med. När det blir tvärtom, att foten styr och knät hänger efter, blir det svårt att hantera ditt löpsteg effektivt, timat och ergonomiskt. Det blir lätt att du kommer släpa dina fötterna längs vägen och inte riktigt komma runt i löphjulet vilket i sin tur gör att du med större marginal misstajmar dina isättningar till underlaget och i förhållande till din höft. Dessutom kommer du inte nyttja dina höftböjare till fullo.

Klicka in för att se vår video om benpendeln med motstånd.