Intervallträning till teknikträning

Intervallträning till teknikträning

Genom åren har du fått ta del av massvis med tekniktips för att förbättra ditt löpsteg till en mer ergonomisk sådan för hållbar löpning. Vanligaste följdfrågan efter våra löpteknikskurser likt tips på sociala medier är om det skall gå att springa så alltid?!

Svaret är nej, du kommer inte kunna ta din nya löpteknik hela milen dagen efter kursen/tipset. Du kommer troligen tröttna mycket fortare då du troligen använder muskler du inte tidigare använt, eller använt på det viset, och innan det sitter samt du orkar med det kommer ta sin tid.

Därför blir dagens löpteknikstips att du använder dig av intervaller för att slipa vidare på din nya löpteknik. På så vis springer du kortare sträckor med vila emellan vilket hjälper dig att kunna hålla ihop tekniken samt återhämta dig mellan loppen för att kunna ha förutsättningarna till att hålla ihop tekniken till nästa lopp, och nästa, och…

Vilken sträcka eller hur många sekunder dina intervaller skall vara överlåter vi till din fantasi, det viktiga är att du känner att du får med dig den fina löptekniken du jobbat på och när du känner att det är svårt att få ihop det, är det kanske dags att avsluta det passet.

Nästa steg blir att få intervallerna att bli distans. Bästa tipset från oss där är att du delar upp ditt distanspass i mindre delar där du endast tänker aktivt på tekniken i vissa av dem. Exempelvis om du skall springa fem kilometer så kan du dela upp dem i tio delar. Alla jämna/eller udda delar tänker du mer aktivt på tekniken, en eller högst två detaljer. Resterande delar är transportsträckor där du ”bara” springer.  Pö om pö blir dessa tekniksträckor längre och till slut kommer du kunna sätta ihop hela passet med tekniken. Dock pratar vi om månader och upp till halvår innan det sitter mer än veckor.

Beroende på vilken fart och/eller pulszon du lägger intervallerna på så kan du även utveckla din snabbhet, tröskelnivå samt återhämtningsförmåga och uthållighet (det sistnämnda om du går upp i pulszon 4).

För dig som inte riktigt vet hur du skall tänka för att få ihop intervaller så kommer några av våra favoriter här:

  • 1- 3×15- 30- 45- 60- 45- 30- 15 sek/ vila = arbetstid
  • 8- 15x 400m/ vila 30- 45”
  • 8- 12x 500m/ vila 40- 50”
  • 6- 10x 1000m/ vila 1’
  • 5- 10x 3 min/ vila 1’
  • 4- 6x 4 min/ vila 1’
  • 4- 6x 5 min/ vila 1’- 75”
  • 4- 5x 6 min/ vila 1’- 75”
  • 2x 8- 12 min/ vila 1- 2’