Step it up

Step it up

Vi har pratat mycket om samspelet mellan olika muskler, leder och kroppsdelar för att få ihop ett bättre ergonomisk, tillika, ekonomisk löpsteg. En sådan löpsteg kommer att vara mer skonsamt för dig, dessutom mer effektivt och energisnålt så du orkar springa längre!

När du nu börjar hitta samspelet mellan bålen och pelvis (bäckenbenet) samt fot-, knä- och höftled behöver du fylla på med lite mer krävande övningar för att du skall fortsätta att utvecklas. Vi var inne på höftstyrka med gummiband för några veckor sedan och strax efter det gav vi tips på hur du skall aktivera kroppens största muskelgrupp, gluteerna, innan löppasset för att försäkra dig om att de jobbar. Nu är det dags att du försöker få ihop samtliga delar ovan och börjar ta alla delar närmre löptekniken.

Step up är en bra och tillräcklig lugn övning för att just öva på detta. Med den får du med dig knäkontrollen och samverkan mellan bål, pelvis, höft och gluteer på en och samma gång.

Klicka in för att se vår video om hur du genomför step ups

Övningen går självklart att genomföra i olika fart och med olika explosivitet och belastning. Här nedan kommer step up i en mer krävande version för koordination och balans.

Klicka in för att se vår video för step ups med tyngre belastning