Plankan med rörelse

Plankan med rörelse

I förra veckan gick vi igenom den traditionella plankan med underarms- samt rakarmsstöd. Idag höjer vi belastningsvolymen ytterligare och skapar lite rörelse i plankan för utveckling av bålstabiliteten.
Även dessa versioner går att genomföra med knästöd för att förenkla dem. Det viktiga här är att se till att knä-, höft- och axelled formar en rak och fin linje.

Vår kropp är så smart att den snabbt anpassar sig för de nya utmaningar du utsätter den för. Hur ofta du skall ändra övningar beror ju helt enkelt på hur ofta du utför övningen på precis samma vis. Exempelvis kan du köra plankan året runt utan att behöva ändra själva övningen, däremot får du utöka tid eller belastning på den för att fortsatt utveckla de muskler som är inblandade.
En liten riktlinje du kan ha är att förändra övningen var 6:e- 8:e vecka beroende på hur ofta du genomför övningen. Är det två gånger i veckan bör förändring ske efter 6 veckor och är det en gång i veckan övningen blir av, då är det dags efter 8 veckor.

Klicka in för att se vår video om rörelseplankan

En mer magisolerande och krävande plankvariant är den då du byter underarmsstöd mot rakarmsstöd om varannat. Denna variant sätter en del krav på axlarna så ta det lite försiktigt i början så du hittar en bra kontroll i både bål och axlar!

Klicka in för att se vår video om plankan upp och ner