Fortsätt bygga upp din ryggrörlighet

Fortsätt bygga upp din ryggrörlighet

För en månad sen fick du rörlighetstips mer fokuserat på ländryggen och innan dess har vi gått igenom bröstryggens betydelse samt nackdelarna i din löpning vid stel ländrygg. För att fortsätta bygga på ryggrörlighetstemat går dagens inlägg igenom rörlighet ”i” och på din övre rygg, dina skuldror, för att vara mer specifik.

I dagens kontorsamhälle börjar stelhet i ryggen bli alltmer vanligt, där bröstrygg och skulderparti är värst drabbat. Till och med kan vissa små ryggmuskler börjar ”tina bort” då de knappt används. Ditt skulderparti dras isär mer och mer i samband med kontorsjobb då axlar, bröstrygg och hållning överlag hamnar mer framåt i arbetspositionen. Det gör per automatik att musklerna som finns för att exempelvis dra ihop skuldrorna inte arbetar av sig själva om du inte är flitig på att jobba med just det. På så vis ”tinar” funktionen bort och/eller stelnar till runt skulderpartiet.

Vid löpning vill du ha en lång och stolt hållning, för att uppnå det behöver du vara lagom uppbröstad samt ha dina axlar i linje med din höft samt gärna nere där de ska vara istället för, vilket är vanligt, uppe vid öronen (vanlig konsekvens vid mycket kontors/datorarbete). Här spelar just dina skulders rörlighet och styrka in då de bidrar till att du skall kunna uppnå den korrekta löppositionen. Dessutom blir följdeffekten att du lättare kan arbeta med dina axelleder så du får ut maximal utdelning i din armpendel.

Med övningen skulderrörlighet, tillsammans med tidigare bröstryggs– och ländryggsrörlighet, kommer du ge dig själv förutsättningarna för en smidigare rygg!

Klicka in för att se vår video om skulderrörlighet