”Höftigare” styrka

”Höftigare” styrka

Din höft, höftböjaren, är den muskel som driver ditt steg framåt eller iallafall uppåt. Det är den som lyfter ditt knä och steg för att kunna ta själva steget framåt. En svag höft blir lätt överbelastad och stel till följd vilket gör dels ont, men också försämrar effektiviteten i ditt löpsteg. I vinter och vår har vi lagt ett större krafttag med tips till dig kring just höften då det är så vanligt att löpare har problem med just detta.

Först behöver du få upp rörligheten i din höft och tips på det för att sedan börja belasta den på olika vis. Höftstyrka med gummiband är en populär övning vi tipsat om då den punktmarkerar själva knälyftet, men du behöver även belasta din höft på flera sätt. Här är två övningar som är lite tuffare än vad de ser ut att vara varför du får en liten varning att testa dem lugnt och på låg höjd.

Den här övningen är lik häcklöparen fast denna ska utföras på knä vilket även utmanar din höftrörlighet. Istället för gummiband använder vi en kettlebell i filmen, men du kan egentligen ha vilket hinder som helst. Trappa upp vikten i den takt du kan och orkar men se till att det inte är så högt att du behöver kompensera med att luta din kropp från hindret. Då har du tappat själva meningen med övningen, hellre ett lågt hinder och rätt position än tvärtom.

Klicka in för att se vår video häcklöparen på knä.

När ovan övning blir för lätt kan du testa att sträcka ut ditt ben och låta din kropps hävstång ge dig en tuffare utmaning. Skillnaden i denna övning, förutom belastningen, är att du har dina armar rakt på underlaget som stöd.

Klicka in för att se vår video om häcklöparen med rakt ben.