Öka frekvensen i steget vintertid

Öka frekvensen i steget vintertid

Kadens är ofta ett uttryck som används inom bl.a. löpning och som det finns mycket olika åsikter om. Det handlar om hur ofta foten träffar underlaget vid löpning per minut, alltså stegfrekvensen.
170- 180 steg per minut är en riktlinje för stegfrekvens som man kan läsa om lite varstans och någonstans finns/behövs det en riktlinje för att man skall ha något att utgå ifrån. Troligen är det ett snittvärde som tagits fram vid något tillfälle som var relevant då. Det finns dock många som uppfattar det som den ”optimala” stegfrekvensen, men i förhållande till vad?!
Det skulle betyda att alla oavsett längd och kroppstyp skall eftersträva samma ”optimala” stegfrekvens oavsett om man är 1.50 eller 2 meter lång. Underlag och lutning är också faktorer som kan påverka stegfrekvensen när du väl springer, är det halt ute och du har sämre grepp agerar du på ett sätt jämfört med en sommardag i löparspåret. Likaså uppför och nedför en backe kan frekvensen behöva justeras beroende på lutning, fart och trötthet. Sen kommer fart avgöra stegfrekvensen, högre fart är lika med högre frekvens och tvärtom.
Därför kanske du inte skall stirra dig blind på detta utan istället hitta din rytm och vad som känns rätt för dig. Skulle du ändå inte vara nöjd med det, boka in oss på en screening så skall vi se till att du hittar en bra rytm som passar just dig och din löpning!

Tillbaks till frekvens. Kadens, eller stegfrekvens, går att träna upp på olika vis. Nu i vintertid kanske det tar emot att ta sig ut och springa och i dessa pandemitider kanske du inte vill gå till gymmets löpband.
Om det inte är halt ute  satsa på trapplöning, du kan testa att springa på varje trappsteg alt vartannat. Genom att göra så får du känna på två olika stegfrekvenser och får med dig ganska bra tekniska delar gratis. Foten kommer per automatik flexas/aktiveras och löphjulet kommer likaså slå på av sig självt. Detta då din hjärna är så smart att den läser utmaningen att ta dig uppför trapporna och då anpassar sig efter det. Dessutom blir du starkare och mer explosiv av trapplöning kontra att springa på plan mark.

Klicka in för att se vår video om trapplöpning

Om du inte har tillgång till bra eller många trappor, alternativt om det är för halt att springa på dem, så kan du testa frekvens på fast ställe. Det du behöver då är en avsats, trappa, låda eller annan hållbar och lagom hög sak att leka med. Då kan du köra frekvensintervaller som inte bara förbättrar din frekvens och kondition utan på samma gång stärker dina vrister, vader samt gör dig mer explosiv i kontakttiderna.

Klicka in för att se vår video om frekvensövningar