Varianter av klassikern situps

Varianter av klassikern situps

Situps kanske är den mest kända mag- och bålträningsövning genom tiderna och det finns massvis med varianter av den. De flesta varianter har en sak gemensamt; att du använder höftböjarna mer än dina magmuskler. Inte för att det är något fel på det egentligen då båda dessa muskler samverkar i det mesta, men situpsens enkelhet är också övningens svårighet. Med det vill vi säga att du ska försöka göra situps så det mer blir dina magmuskler som jobbar än höftböjarna, eller åtminstone 50/50.

För att du enklare ska kunna undvika ovan ”problem” och samtidigt göra det lättare för dig att göra situps mer tekniskt rätt så kan du testa våran version på situps. Passgångs-situps är en övning där du jobbar aktivt med en sida i taget medan den andra sidan är passivt aktiverad.

Klicka in för att se vår video om passgångssitups

På samma vis kan du skapa situps i vridningsläge för att komma åt dina obliquer (de sneda bukmusklerna) genom vår version av sneda situps.

Klicka in för att se vår video om sneda situps

För att optimera den rätta kopplingen i bålen, lås fast din passiva sida med en kudde, boll eller kloss mellan knä och armbåge. På så vis ”dimrar” du ner höftböjarnas aktivitet i övningen och istället arbetar mer med dina magmuskler ,vilket du snart kommer att märka genom en helt annan magtrötthet!