Denna B-vitamin är en som kan förvirra dig lite då den ibland redovisas i livsmedelsetiketter som folat och ibland som folsyra.
Så låt oss nu förklara och förstå vad skillnaden dem emellan är!?
Egentligen är det ingen större skillnad då båda är samma B- vitamin, dock i olika former.
Medan folat är det naturliga vitaminet som finns i din mat är folsyra den konstgjorda formen av folat som används för berikning av livsmedel samt kosttillskott.
Folat är bra för dig som växer eller har någon i magen som växer då folat är en förutsättning för att bilda nya celler och röda blodkroppar hos dig. Därför är det inte helt ovanligt att du som gravid får folsyra som tillskott.
Ämnet stimulerar dessutom kvinnans mjölkproduktion samt har en positiv påverkan på hud och matspjälkning.
Dagliga behovet för en vuxen (14 år och äldre) är 300 mikrogram, gravida och ammande kvinnor 400- 500 mikrogram, och det är via de mörkgröna grönsakerna du hittar de högsta folatkällorna. Spenat, broccoli, ärtor, brysselkål och gröna bönor exempelvis. Men även röd paprika, filmjölk och fullkornsprodukter innehåller hyfsat mycket folat trots att de ej följer ”färgkoden”.
Brist på folat är inte att leka med då det även betyder blodbrist. Detta då kroppen inte kan tillverka röda blodkroppar på rätt sätt utan folat. Låga folathalter kan dessutom öka risken för missfall.
Att få i sig för mycket folat är nästan omöjligt, däremot folsyra via kosttillskott. Ifall du tar tillskott och känner dig osäker på hur mycket mycket är så har Efsa (Europeiska livsmedelsäkerhetsmyndigheten) satt gränsen 1000 mikrogram per dag för en vuxen som maxgräns för folsyraintag.
Något viktigt att tänka på är att halten av vitaminet minskar i grönsakerna vid uppvärmning och tillagning. Därför kan en sallad vara bättre alternativ än en grönsakswook i många fall!
Comments are closed