Dricker du inte te? Det här inlägget kommer att få dig att dricka te!

Dricker du inte te? Det här inlägget kommer att få dig att dricka te!

Enligt historian upptäcktes teet redan för 5000 år sedan av kinesiska kejsaren Sheng Nung, men det tog dock ända fram till 1500-talet innan teet (det gröna) nådde Europa via Venedigs köpmän.
Ytterligare 150 år senare kom ”the-time landet” England att dricka te i hovkretsar i societetens övre skikt. Det blev snabbt en populär dryck, så populär att England tog makten i egna händer och smugglade ut teplantor från Kina till Indien och Sri Lanka när de inte längre fick köpa in teet från Kina under 1830-talet. När väl Indien och Sri Lanka blev självständiga efter andra världskriget och börja nationalisera sina plantage flyttade engelsmännen en stor del av produktionen till Östafrika. Idag är de största teproducenterna Kina, Indien, Sri Lanka och Kenya!

Te framställs av kameliaväxtens (Camellia sinensis) unga bladskott. Den tiden bladskotten bearbetas avgör om det blir grönt, svart eller Oolongt te. Det finns även örteer som är gjorda av andra blad än kameliaväxten. Färgkombinationerna på te överlag är många och för- samt nackdelar likaså. I detta inlägg fokuserar vi på de tre vanligaste tesorterna samt nämner några få av de mer ”kommersiella” sorterna.
Te är inte bara en god dryck som värmer på vinter och, genom iste, förfriskar dig på sommaren. Den kan ge dig en hel del hälsofördelar på köpet!

Drycken innehåller antioxidanter som bl.a. arbetar för att förhindra kroppens åldringsprocess samt skyddar dig från föroreningsskador. Grön te har återfuktande egenskaper vilket också är bra för din hud. Det är mindre koffein i te gentemot kaffe (mindre än 50% mot kaffe) vilket gör att du kan konsumera mer te utan att få de irriterande effekterna på ditt nervsystem. Dagens växtbaserade teblandningar är koffeinfria.

I en Japansk studie baserad på 40 000 japaner från 40 år och äldre som man följde under 11 år såg man tydliga tendenser att de som drack grönt te klarade sig bättre mot hjärt- och kärlsjukdomar. Dödligheten minskade med upp till en fjärdedel för männen och ännu högre för kvinnorna.
Te bidrar till god tandhälsa, så god att det kan minska tandförlust. Då te ändrar ph-värdet i din mun när du dricker det kan det bidra till att förhindra ihåligheter. Dessutom skadar inte drycken din tandemalj. Likaså bidrar grönt te till att hålla ett starkt skelett tack vare den höga dosen kalcium. Om inte det vore nog så får du ett boostad immunförsvar av te tack vare dess antibakteriella, anti- svamp och antiinflammatoriska egenskaper. Dessutom är det bra för matsmältningen!

Men vilken typ av te skall du dricka!?

Svart te är det te som dominerar temarknaden för tillfället samt det te som innehåller mest koffein.  Drycken framställs genom att bladen torkas och krossas.

Grönt te är det te som är minst behandlat och tenderar att ha högst mängd katekin(antioxidant). Det har en mer ”fyllig” smak än det svarta och det framställs genom att bladen upphettas vilket hindrar oxideringen.

Blått te (Oolong te) påminner om det svarta med oxideras under kortare tid. När det gäller smak och koffeinhalt hamnar det blåa teet mittemellan det svarta och gröna teet.

Vitt te får man när man plockar löven väldigt unga, vilket ger en mildare smak och lägre koffeinhalt än vad de övriga tesorterna har.

Örtte är egentligen inget ”riktigt” te, utan oftast en kombination av örter och blommor eller frukter. Dessa är oftast koffeinfria och kan innehålla laxeringsmedel därför de ibland marknadsförs som ”bantningsteer”.

Tänk på:

  • Traditionellt te, baserad på kameliaväxtens, är att föredra för hälsoeffekterna.
  • Te i lösvikt innehåller oftast större mängd antioxidanter än det te i påsar eftersom bladen inte är lika hårt processade.
  • På en tehandel kan du få ett bättre te-sortiment samt hjälp med eventuell ändamål för drycken (sömn, matsmältning m.m.).
  • Smaksatt te kommer ofta med tillsatt socker samt är mer urvattnade och smaklösa.

 

 

 

 

 

 

(Källa: JAMA, 2006-09-13).