Jobba på dina isättningar med benpendeln

Jobba på dina isättningar med benpendeln

Att träffa rätt med fötterna vid löpning är lättare sagt än gjort. Det krävs en bra hållning, hög höft samt en hel del styrka i dina vader för att kunna skapa den luft under dig som du behöver för att få plats så din fot kommer ”runt” och under dig. Detta är inte helt enkelt att implementera i själva passet därför är det ett bra tips att du tar några minuter innan och/eller efter passet för att jobba på den rätta rörelsen.

Så vad är den rätta rörelsen!?
Att träffa under sig, och gärna strax bakom sig, är att föredra då du kommer få mer ”gratis” fart framåt. Du har säkert hört talas om det ekonomiska steget, det är det som sker när du träffar rätt under/bakom dig. Då går din höfts fart framåt mer av sig självt hela tiden vid varje isättning vilket i sin tur leder till att du använder mindre energi i löpsteget och har mer kvar till själva löputmaningen.

Genom att genomföra benpendeln några gånger innan och/eller efter ditt löppass ger du din hjärna och dig själv chansen att programmera in de rätta rörelsen vilket ökar dina chanser att göra mer rätt under passet eller framöver i dina framtida pass.

Klicka in för att se vår video om benpendeln

Att genomföra övningen separat som en del i passet i långsammare takt ger dig chansen att lättare kunna hålla dig hög i både fotled (på det ben du står på) och höft samt hitta en rakare hållning. Du kan även testa att vara lite mer ”aggressiv” i själva nedgången av löpsteget och isättningen. I löpning vill du ha lite fart ned vid isättningen för att få en studs tillbaka genom vadmuskeln vilket sker med själva farten samt den flexade aktiva foten.
Att öva på tekniken kommer ta dig en bit på vägen, sen behöver du både rörlighet och styrka för att sedan förverkliga tekniken i din löpning. Rörlighet i gluteer, framlår och höfter samt styrka i baklår, vader, höfter och bål är några faktorer du behöver ta hänsyn/förstärka för att enklare kunna få ihop tekniken bakom den rätta isättningen!