Supermat – Gojibär

Supermat – Gojibär

I vår femte avsnitt om supermat har turen kommit till de exotiska gojibären. Gojibär är det kommersiella namnet på frukterna från Boktörne eller kinesiskt odlade Goji. Bäret kom till Sverige från Kina under 1700-talet men har varit relativt okänt fram till 1900-talet.

De röda små russinliknande gojibären har en mild och söt smak samt växer på buskar. Bären har länge använts som en del av kinesernas hälsorutin. Förr i tiden ansåg de att gojibären bidrog till ett friskare liv och kunde t.o.m. bota diverse smärre sjukdomar.

Vad gör gojibären till supermat?!
Trots att de är små som russin är gojibären sprängdfyllda med näring, antioxanter, C-vitamin och mineraler. Exempelvis har gojibären mer C-vitamin än apelsinen. Det tillsammans med de höga halterna av zink och järn som bären innehåller boostar de upp ditt immunförsvar riktigt bra. Dessutom får du bättre syretransport till dina muskler vilket förbättrar deras energiomsättning. Snacka om ett superbär att äta i mellanmålet innan och/eller efter träning, speciellt när bäret innehåller 11% protein vilket hjälper dig att bygga mer muskelmassa!

Karoten är något gojibären är rik på, därav den röda färgen i bäret. Karotener fungerar som förstadium till vitamin A och bidrar till att bibehålla en normal synförmåga. Den medverkar också till hudens pigmentering, och en kost med höga halter av karotener kan medföra en lätt solbrun nyans på din hud.

Om inte det vore nog har gojibären högt fiberinnehåll vilket underlättar bl.a. din tarmflora och ger dig en större mättnadskänsla. Så att stärka din frukostmüsli eller lunchsallad med gojibär är inte bara gott utan gör även måltiden mer mättande.

Att tänka på innan du köper/äter gojibär!

  • Det finns belägg för att pollenallergiker kan få korsreaktion på gojibär, så börja lite försiktigt med det om du är allergiker.
  • För stor konsumtion av bäret (daglig rekommendation är 15- 30g per dag) kan orsaka hudutslag vid solexponering. Ät med måtta så behöver du inte oroa dig!
  • Gojibär är rika på oxalat, inget du behöver oroa dig för om du inte har någon njursjukdom. Om du har det, prata med din läkare om det.