Våga saxa för ett snabbt och explosivt knäskifte i ditt löpsteg

Våga saxa för ett snabbt och explosivt knäskifte i ditt löpsteg

I förra veckan fick du tips om hur du kunde förbättra din rörlighet i dina adduktorer/ljumskar för ett bättre omfång och elasticitet i ditt löpsteg och veckan innan dess blev du tipsad om hur du i samma övning kunde träna samarbetet mellan dina magmuskler och höftböjare inspirerat av friidrottens grenar. För att fortsätta på samma tema, nu när du jobbar lite mer med bål- och höftböjarsamarbetet samt fått upp bättre rörlighet i dina ljumskar, är det dags att stärka upp ditt löpsteg med just det samarbetet samt rörlighet. Innan du ger dig in på denna övningen bör du vara ”flyttande” på utfallssteg och utfallssteg plus så du har byggt upp en hållfasthet i berörda muskler.

Hoppstyrka är ett sätt att förbättra din spänst, snabbhet och explosivitet i din löpning och är något de bästa löparna i världen gör på veckobasis. Saxhopp är namnet på en grupp hoppövningar vars syfte är att få fart på knäarbetet genom att knäna byter plats eller möts halvvägs för att sedan återgå till grundpositionen.  Hastighet och höjd (spänst) beror lite på vilken av övningarna du genomför samt vad du försöker få ut av övningen i fråga. När du klickar in dig till övningen här nedan kommer du få 3 nivåer/övningar. Den första är en mer kontrollerad och en  ”kom i gång med övningen”-variant. Den behöver varken vara snabb eller explosivt utförd i början och du hoppar lite mer uppåt följt av att din höft ändrar höjd i takt med hoppen. När du får koll på övningen kan du öka snabbheten och explosiviteten.

Nivå två däremot efterlyser just snabbhet och explosivitet samt kräver samma höfthöjd genom hela övningen.

Nivå tre är en klurigare variant där snabbhet är betoningen så du hinner tillbaka till grundpositionen. Här kommer höfthöjden gå upp oh ner lite mer än nivå 2, men inte så mycket som nivå ett.

Gemensamt för alla tre är att du skall landa på hela fotsulan och gärna höftbrett för att behålla balansen. Likaså att försöka landa med båda knälederna i ca 90 grader.

Klicka in för att se vår video om saxhopp.