Kosttillskott – ja eller nej?

Kosttillskott – ja eller nej?

I våra blogginlägg om kost har du kunna läsa mycket om alla möjliga vitaminer och mineralers fördelar samt rekommenderade dagliga behov av dem. Men kommer du upp i det i samtliga? Gör alla andra det?
Faktum är att i stort sett alla av oss inte kommer upp i det varje dag, det ”perfekta” måltidsupplägget finns inte mer än i teorin. Slår vi ut dina behov på en vecka eller månad däremot så ser det nog bättre ut och också lite mer mänskligt att få till.

En vanlig fråga vi får om kosttillskott är vilka bör man ta och när. För det är just kosttillskotten som ser till att vi känner oss ”säkra” på att få i oss allt. Men vad är kosttillskott och vilka behöver du egentligen bland alla som finns?

Kosttillskott benämns som kapslar, tabletter, pulver, ampuller med vätska, droppflaskor och liknande som innehåller koncentrerad form av exempelvis vitaminer, mineraler, omega-3, proteinpulver o.s.v. Listan kan göras lång. Om du läser vad kosttillskott är igen kommer du kanske fastna i ordet koncentrerat innehåll = mycket och stor styrka av en och samma sak/medel. Med andra ord kan det till och med vara farligt just av samma anledningen som ordet säger. Har du dessutom inte koll eller mäter (undantag finns) hur mycket du får i dig av samma ämne via ditt dagliga kostintag kan det bli väldigt mycket av samma sak. I de flesta fall så löser din kropp överkonsumtionen av de ämnen du får i dig för mycket av, men i andra kan det lätt bli förgiftning vilket inte är så trevligt.

Bästa rådet här, som du säkert hört många gånger, är att ät en allsidig och varierad kost (gärna ekologiskt så långt det går). Då löser sig det mesta. Skulle du ändå känna oro för att du kanske har brist på något eller behöver vara säker på att få i dig tillräckligt, gå till din vårdcentral eller husdoktor, ta ett blodprov om året och låt expertisen rekommendera dig vad du eventuellt behöver komplettera med.

Om du däremot vet att du inte får i dig vissa livsmedel eller hoppar över måltider kan det vara bra att använda kosttillskott för att täcka det din kropp annars kommer sakna. Kosttillskott skall aldrig ersätta din dagliga kost utan vara ett komplement, exempelvis en energibar som mellanmål är bättre än inget mellanmål. Här nedan kommer en lista på vanliga kosttillskott som är ”okej” för dig att använda vid behov. Genom att klicka på ämnets namn kommer du vidare till inlägg om vardera ämne där fördjupning om varför du behöver dem samt daglig behov finns m.m.

D-vitamin, äter du inte fet fisk med jämna mellanrum samt bor i mörka Sverige under vintern kan D-vitamin som tillskott vara bra.

Järn och/eller blodbrist, framförallt bland kvinnor, är inte helt ovanligt därför järntillskott kan behövas. Här gäller det att du pratar med din läkare om vilket järntillskott du eventuellt behöver samt rätt dosering i styrka och tid.

Kalcium
Dricker du inte mjölk eller äter mejeriprodukter är detta tillskott inte helt dumt.

Magnesium
Sommartid, eller i varma länder, där det är väldigt varmt och/eller du springer kan lite extra magnesium vara bra.

Omega-3
Är du vegetarian eller vegan behöver du tänka till lite extra på att hitta mer allsidig och varierat kost för att nå alla viktiga ämnen. Fettsyretillskott som omega-3 är inte helt ovanligt.

Proteinpulver
Vid pensionsålder, 65+, behöver du få i dig 15- 20 % mer protein annars brukar varierad allsidig kost räcka.

Glöm inte att kosttillskottsindustrin är en mångmiljonindustri som sänder ut reklam baserat på din osäkerhet med enda målet att sälja!