Få smidigare baklår med rörlighet

Få smidigare baklår med rörlighet

Att ha stela baklår är relativt vanligt bland löpare, sen finns det den eviga frågan om det är bra eller inte bra att stretcha baklåren!? Allt beror ju på syftet och varför du gör övningen och därifrån kan man se för- och/eller nackdelar. Om vi håller oss till kroppens biomekanik, för att få ett så ergonomiskt och effektivt löpsteg som möjligt, så finns det klara fördelar med en god rörlighet i baklåren.

Baklårens jobb är att sträcka på höften, böja på knäleden samt tippa bäckenet bakåt. Om du saknar rörligheten i baklåren kommer det försvåra dina höftböjares jobb vilket kan leda till kortare löpsteg. För att kunna styrketräna hela baklårsmuskeln behövs en god rörlighet i muskeln för att komma åt hela muskeln. Annars finns risken att du blir stark i muskeln men inte i muskelfästena, eller tvärtom beroende på dina förutsättningar.

Det vi vet är att en god allmän rörlighet i dina muskler ger en bättre balanserad fysik som i sin tur förebygger skador, och det är trots allt något vi alla vill slippa eller hur!?

Benspark är en baklårsrörlighetsövning du kan göra när och var som helst. Om du bara lär dig de enkla riktlinjerna kring övningen så är det ett bra och effektivt sätt att kontrollerat förbättra rörligheten i dina baklår relativt snabbt.

Klicka in för att se vår film om benspark

En annan bra baklårsrörlighetsövning är benspark i balans. Då har du lite mer ”drag” i rörelsen genom att du pendlar fart i dina ben. Det viktiga här är att inte forcera rörelsen mer än du klarar av. Så länge du kan hålla balansen och kroppspositionen så kan du öka farten/kraften bakom pendlingen, tappar du något av dem får du hålla tillbaka. Ha förhållningsättet att kunna stegra upp.

Klicka in för att se vår video om benpendlingar i balans