Valnöt – Hälsa i ett nötskal

Valnöt – Hälsa i ett nötskal

I förra veckan pratade vi om  mandeln. Idag ska vi berätta om fördelarna med valnöten.

Valnöten är rent botanisk en stenfrukt och är ursprungligen från Centralasien och delar av Europa. Valnöten består av 60% fett, därav det mesta är fleromättat fett. Den är även rik på omega-3 och proteiner vilket gör den till en fantastisk energikälla och mellanmålsbas.
Lägger du till E-vitamin, B-vitamin och mineralerna järn, kalium, magnesium, selen och zink samt massvis med antioxidanter så förstår du att valnöten är hälsa i ett nötskal.

Efter hasselnöten är valnöten den mest frekvent förekommande nöten i vårt land. Kanske är det den goda, nästan lite bittra smaken, som förhöjer rätter, som gör att den används så flitigt, eller kanske är det hälsofördelarna!?

Omega-3 reparerar dina celler, reglerar blodtrycket samt säkerställer att immunförsvaret fungerar korrekt. Tillsammans med zink och E-vitamin, som valnöten är fylld med och ditt immunförsvar älskar, kommer det att hålla dig friskare. Dessutom skyddar E-vitamin din kropps celler från skadlig oxidering vilket ger dem en längre livstid.
Järn behövs för blodets upptagning och för att transport av syre ska fungera normalt medan kaliumet bidrar till att reglera blodtrycket. Utöver det styr kaliumet balansen i kroppen samt behövs för att nerver och muskler skall fungera normalt. Även din mage och ditt tarmsystem älskar valnötens fiberrikhet som förebygger trög mage och normal tarmfunktion och dessutom har valnöten lågt sockerinnehåll.

Valnöten passar perfekt att lägga på yoghurten, i gröten, salladen eller pastarätten. Det är ett smart sätt för att både förhöja smaken samt öka energi- och mättnadskänslan.
Ha bara koll på att den gör sig bäst rå, att värma upp den för tillagning förstör valnötens känsliga fleromättade bindningar vilket resulterar i färre nyttigheter.