Björnbär – nyttiga & smarriga

Björnbär – nyttiga & smarriga

Björnbär är egentligen ett samlingsnamn för flera arter inom familjen Rosaceae i släktet Rubus. Dessutom är björnbär inte ens ett bär utan en stenfrukt om man skall vara petig. Björnbär bildas av blommor som har separata pistiller och de små frukterna sitter ihop i s.k. fruktförband. Ett björnbär är alltså ett kluster av ca 50 stycken småfrukter.

Björnbäret är full av nyttigheter där antioxidanter, järn, vitamin C och E samt fibrer och folater ligger i topp. Dessutom är bäret helt fettfritt! Höga halter av tanniner är ytterligare en fördel björnbäret har, dessa kan hjälpa dig att lugna irriterade tarmar och fungera ”stoppande” om du får magproblem. Den sägs också ha antiinflammatoriska effekter, stärkande effekter på dina tänder, krafter att hålla din hud återfuktad samt främjar din hjärnans funktion.

De viktigaste med björnbär är att du endast plockar dem när de är färdigmogna, detta då de inte fortsätter mogna av sig själva efter att de plockat lika andra bär och frukter. Björnbärens färg går från en röd nyans till sina blanka och djupa svarta färg gradvis. Annat för dig att tänka på när det gäller björnbär är att de gillar att förvaras i rumstemperatur!