Få yndre hud, starkare hjärta och friskare blodkärl med E-vitamin

Få yndre hud, starkare hjärta och friskare blodkärl med E-vitamin

Yngre hud, starkare hjärta, friskare blodkärl och en ökad fertilitet är några av de positiva följdeffekterna som E-vitamin ger dig!

Lite kuriosa med E-vitaminet är att det var det första vitaminet som upptäcktes utan att det fanns bristsymptom hos människan. Vitaminet består av fettlösliga ämnen, tokoferoler, som fungerar i synergi med varandra.
Vitaminet är en kraftig antioxidant som motverkar oxidativ stress samt inflammationer. Ditt immunförsvar stärks av E-vitamin som också skyddar och reparerar cellerna i din kropp. På det viset bidrar vitaminet till mer energi i kroppen, och främjar även sköldkörtelns funktion. Det påverkar även övriga hormonsystemet och fertiliteten.
Känner du igen dessa styrkor!? Om du minns förra veckans kosttipsinlägg så pratade vi då om den viktiga mineralen selen. Faktum är att kombinationen E-vitamin och selen fungerar väldigt bra ihop, de t.o.m. förstärker varandra, så ett intag av de båda källorna tillsammans rekommenderas.

Några andra fördelar med E-vitamin är att det kan förhindra kramp, det är alltså inte bara magnesium och salt som är bovarna bakom sendrag i musklerna. Vitaminet är också viktigt för att din syn skall fungera och till och med visat sig motverka gråstarr.

Ditt dagliga behov som vuxen är 8- 10 mg per dag vilket motsvarar tre matskedar olivolja eller två avokados beroende på vilket du är mest sugen på. Eftersom du även hittar vitamin E i margarin, fullkornsprodukter, ägg, nötter, frön, vetegroddar och gröna bladväxter så är brist på vitaminet ovanligt hos friska personer.
Du behöver inte heller oroa dig för att få i dig för mycket E-vitamin då din kropp har en effektiv kontroll om hur vitaminet omsätts samt lagras in i kroppen. Däremot bör du ha lite mer koll på det om du äter E-vitamintillskott då det kan ha negativa effekter på din hälsa.