Vi fortsätter att jobba oss uppåt med draken

Vi fortsätter att jobba oss uppåt med draken

I takt med att du blir starkare i baklåren samt utvecklar din balans- och kroppskontroll behöver du nya, mer utmanade övningar. Draken är en övning som vi tipsat om tidigare, den ger precis det vi beskrivit här ovan. Men som alla övningar, nästan i alla fall, så går den att utveckla för fortsatt styrke- och kroppskontrollsutveckling. Förra veckan fick du veta hur du kommer i gång efter en baklårsbristning, då var övningen dykaren en del av den rehabstarten.

Om du korsar dessa två fantastiska baklårsövningar ovan får du draken 2.0! Den är lik den vanliga draken, som ger balans och koordination genom samspel mellan fot-, knä- och höftled, med skillnaden att vi lägger till mer specifikt baklårsarbete i övningen. När du är i yttersta läget med det utsträckta benet skall du böja på den knäleden innan då går tillbaka till startpositionen. Det låter inte som att det är så stor skillnad mot tidigare, men vi utmanar dig att testa!

Så varför är baklårsstyrka bra för löparen?

Baklåret, tillsammans med rumpan, är de muskler som driver ditt steg efter knälyftet mot marken. Där träffar du förhoppningsvis (?!) under, eller strax bakom dig, för att sedan flyga fram till nästa steg. För att orka behålla detta ergonomiska löpsteg behöver dina baklår vara tillräckligt starka samt samverka i synk med både din fot- och knäled.

Klicka in för att se vår video om draken 2.0