Muskotnöt

Muskotnöt

Nu när julen snart är här passar vi på att djupdyka in i julens kryddor. I tre avsnitt kommer vi att gå igenom de tre nyttigaste julkryddorna och först ut är muskotnöten.

Muskotnötens ursprung är från Bandaöarna på Moluckerna i Indonesiens nära Nya Guinea och var förr i tiden enda stället på jorden muskotträden växte på. Muskot, som är frön, har i århundraden haft rykte om sin goda läkningsförmåga och använts flitigt som en grundstapel inom traditionell kinesisk medicin. Idag används den bl.a. flitigt som smakförhöjare inom gastronomin samt i oljeform inom hårvården.

Så vad för nyttigheter kan du hitta i detta frö tillika krydda?!

Muskotnöten är rikt på antioxidanter och som oljeform hittar du den flitigt i hårvårdsprodukter. Den ger nämligen bra näring till ditt hår, glans samt bidrar till att främja tillväxten av nya hårstrån genom att bl.a. öka blodcirkulationen i din hårbotten. Kalcium, järn, fosfor, magnesium och kalium är mineraler muskotnöten innehåller vilket dina ben och nervsystem kommer att tacka dig för. Ser vi på vitaminsidan är det A, B & C som lyser mest.

Den sägs lindra smärta och verka antiinflammatoriskt samt har starka antibakteriella egenskaper. Med starka resultat, främst i din munhåla, har forskare sett att muskoten dödat en rad bakterier som bidrar till att orsaka karies. Andra områden man märkt skillnad på är din hud på ansiktet och acne mer specifikt. Husmorstips á la muskot är att göra en pasta på mjölk och muskot till ditt ansikte. Den kommer bekämpa bakterierna som orsakar acne och som peeling kommer den bidra till att rensa dina porer för en friskare hud. Dessutom  har muskot myristicin i sig som kan blockera ett enzym i hjärnan som bridrar till uppkomsten av Alzheimers sjukdom. Går man tillbaka till romartiden troddes det att man fick mentala krafter av detta frö, men egentligen handlade det om att du kan få bättre koncentrationsförmåga, minne samt ökade energinivåer i hjärnan tack vare myristicinet. Antidepressiva egenskaper finns även på muskotnötens meritlista, tillika bättre sömn. Husmorstips med muskot är varm mjölk kryddat med muskotsnöt för sömnsvårigheter och/eller orolig sömn.

Nu känner du kanske att du skall ha muskotnöt i allt framöver, men det gäller att vara lite återhållsam också. Muskotnöt, som mycket annat inom kost, blir giftigt i för stora mängder!