Så stärker du din rygg med statiska övningar

Så stärker du din rygg med statiska övningar

För några veckor sedan fick du tips om dynamiska övningar för att stärka din rygg. Nu är det dags att träna ryggen statiskt (utan rörelse) som ett komplement att variera med.
När du springer så rör sig ben och armar dynamiskt medan ryggen mestadels jobbar statiskt. Har du dessutom problem med exempelvis diskar så kan statisk träning vara att föredra. Här nedan kommer två block med mer grundliga ryggövningar. I det första blocket går vi in på basövningarna som alla kan genomföra, det som kan vara skillnad är hur högt du kommer med ryggen och/eller hur länge du kan hålla positionen. Det viktiga här är att rörelserna har följsamhet före höjd och uthållighet. I de sista två övningarna är det också viktigt att fötterna har ständigt kontakt med underlaget under hela övningen.

Klicka in för att se vår video om ryggens-ABC

I de andra blocket höjer vi belastningsnivån ytterligare genom att utsätta din kropp för större balans- och kroppskontrollutmaningar. Vi jobbar statiskt i övningen Superman och försöker vara så ”långa” som möjligt som om någon skulle dra i din hand samt fot åt varsitt håll. Att ha en horisontell kroppshållning är viktigare än vertikalt.

Klicka in för att se vår video om superman