Selen är ett grundämne och en viktig mineral som upptäcktes av den svenska kemisten Jacob Berzelius 1817. Det tog dock ända fram till 1950-talet innan man förstod att selen hade en viktig roll för vårt välmående. Då upptäckte forskaren Klaus Schwarz en leversjukdom som drabbade deras labbråttor när de utfodrades med en viss typ av jäst. När han sedan testade fram alternativ till dem hittade han en bryggerijäst och råttornas besvär försvann. Vad tror du den felande länken visade sig vara? Jo, selen!
1979 var året selen klassades som ett livsnödvändigt ämne för oss människor.
Selen finns i jorden och de flesta livsmedel som odlas i den. Dessvärre tillhör Sverige ett av de länder i världen med minst selen i vår jord varför brist på selen inte är helt ovanligt hos svenskarna, främst veganer, även om det finns delade meningar om det. Selen finns i alla dina celler, huvudsakligen i proteinerna.
Vad är selen bra för undrar du nu när den är så livsnödvändig!?
Selen är en huvudkomponent av enzymet glutationsperoxidas som skyddar celler från oxidation, boostar immunförsvaret samt spelar en nyckelroll för att upprätthålla en hälsosam ämnesomsättning. Den reglerar sköldkörtelns funktion och sägs bidra till högre livslängd. Om inte annat så skall mineralen förbättra både kvinnans och mannens fertilitet, vilket i sin tur skapar liv. Selen stimulerar även serotonin och dopamin (kroppens glädjehormoner) samt bidrar till att minska astmasymtom.
Det dagliga behovet av selen för dig som vuxen är 50-60 mikrogram vilket exempelvis motsvarar 6st paranötter (25g). Andra källor till selen är mjölk, ost, frön, nötter och ägg.
Allvarligt brist på selen kan leda till hjärtmuskelförändringar och för högt intag av det är giftigt, men då behöver du få i dig mer än 300 mikrogram per dag. Med tanke på hur selenfattig våra jordar är är risken att du kommer upp i de höga mängderna väldigt liten. Lagom är bäst även här och som du säkert hört förut så är en allsidig kost det bästa för dig i jakten på lagom!
Comments are closed