Imorgon är det chokladens dag!

Imorgon är det chokladens dag!

Imorgon är det en av de bästa dagarna, chokladens dag. Perfekta ursäkten för att få äta choklad ytterligare en dag denna vecka! De sunda livsmedlen finns inte alltid på hälsoavdelningen i butiken, choklad är ett sådant undantag. Nedan nyttoeffekter gäller den mörka och högt kakaoinnehållande sorten, minst 85%!

Kakaobönan, som är chokladets huvudingrediens, är fylld med hälsosamma kemikalier som ger en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar tack vare dennes hämmande effekt mot enzymet ACE (som bl.a. är involverad i kroppens vätskebalans och blodtrycksreglering). Kakaons hämmande effekt kan jämföras med mediciner som du får för att behandla högt blodtryck. Det tros vara det bittra ämnet i choklad, teobromin, som håller blodtrycket i schack.

Choklad innehåller även några slags antioxidanter kallade flavonoider som enligt en studie, omfattande 33 000 medelålders kvinnor i Sverige som åt i snitt 66g choklad per vecka, ger en 20% minskad risk för stroke.

Förutom antioxidanter innehåller choklad också en hel del olika mineraler som fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium, selen och zink samt vitaminerna  A, E, B2, B3, B6 och Folat. Även aminosyran tryptofan finns i choklad, vilket är aminosyran som behövs när kroppen skall tillverka lyckohormonet serotonin.

Enligt forskare i Schweiz har dessutom denna sötsak möjlighet att sänka stresshormoner samt få den metaboliska effekterna av stress att försvinna helt. Choklad kan även ha en smärtstillande effekt, framförallt hos kvinnor. En undersökning visar att kvinnor, som utsatts för tryck, kände mindre smärta efter att ha ätit choklad. Smärtlindringen tros bero på de opiater som frisätts i kroppen när du äter choklad. En annan stor fördel med choklad är att den påverkar blodsockret ytterst lite vilket främst är en fördel för diabetiker samt överviktiga.

Det svåra i chokladdjungeln är att hitta ”rätt” choklad. Som ovan nämns är det just den mörka chokladen med hög halt av kakao som är den som har hälsofördelarna. Ljus och vit choklad är inte lika hälsosamma och i endast 100g av den sortens chokladkaka rymmer det den maximala dagsransonen av socker för en vuxen (17 sockerbitar).

För att nå ovan hälsoeffekter skall du räkna med 85% choklad eller högre. 70- 85% är bättre än sub 70% men inte lika hälsosamt som 85% och uppåt. Att det står dark i förpackningen säger inget mer än att chokladen är mörkt, vilket inte per automatik betyder att den har hög kakaohalt.

Hur mycket choklad bör du äta?
200g choklad per vecka är en bra nivå att ligga på. Och då menar vi den mörka chokladen med över 85% kakao.